SAJENTOLOZI IM OPRALI MOZAK: Imam četvoro dece, svi su glumci, a za mene su mrtvi

Porodične muke

SAJENTOLOZI IM OPRALI MOZAK: Imam četvoro dece, svi su glumci, a za mene su mrtvi

Pop kultura -
Džo Riš podelio je sa svetom svoju tužnu priču kako već godinama nema nikakav kontakt sa decom, jer se ne slaže sa učenjem kontroverzne crkve

Nekadašnji australijski sportista Džo Riš pridružio se sajentologiji kada se venčao sa jednom od članica te crkve, Kerol Masterson. Ona je imala dvoje dece iz prethodnog braka, a kasnije su dobili i dvoje svoje dece. Sve četvoro su sada uspešni u Holivudu. Najstariji Deni (39) i Kristofer (35) pojavili su se u hit serijama "Vesele sedamdesete" i "Malkolm u sredini". Sin Džordan (29) glumi u seriji "Last Man Standing", a ćerka Alana (27) u seriji "The Walking Dead" (Okružen mrtvima).

Kris i Deni Masterson, Foto: Profimedia
Kris i Deni Masterson, Foto: Profimedia

Riš je napustio sajentološku crkvu pre više od deset godina i sada javno govori o ovoj kontroverznoj religiji. On je ispričao kako je njegovoj porodici zabranjeno da razgovara sa njim nakon što je izbačen iz njihovih redova zato što je posumnjao u njihova verovanja. Riš priznaje da mu deca nedostaju, ali kaže da ne može ništa da uradi. Tvrdi da im je ispran mozak i da su oni uvereni da je on pretnja za njihovu veru.

Džo Riš, Foto: Profimedia
Džo Riš, Foto: Profimedia

"Nemojte pogrešno da me shvatite. Naravno da žalim što nemam decu koju sam odgajao, ali sada gledam na to kao da su umrli. Umrli su mentalno jer ja ne mogu da razgovaram sa njima. Naravno da volim svoju decu, ali šta da radim?", kazao je on.

On je, inače, Australijanac libanskog porekla, i imao je uspešnu ragbi karijeru. Kada je imao 19 godina, povreda mišića da je iznenada sprečila da postigne još veće uspehe. Tada je sreo devojku koja ga je upoznala sa sajentologijom. Naveli su ga da veruje da mu vera može pomoći da prebrodi povredu.

Džordan, Alana i Kris Masterson, Foto: Profimedia
Džordan, Alana i Kris Masterson, Foto: Profimedia

Sa Kerol se razveo 1995. godine. On je jedno vreme izbegavao sukobe sa crkvom da bi ostao u kontaktu sa decom, sve do 2004. kada ga je Kerol prijavila jer je sinu davao knjige koje nisu bile u skladu sa njihovim učenjem. Zbog toga je završio na "sajentološkom sudu", koji je zabranio njegovoj porodici da razgovaraju sa njim.

(Dejli Mejl/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track