SAZNAJTE: Da li je ime vašeg deteta najpopularnije na Balkanu
Foto: Shutterstock

Rositeljske radosti

SAZNAJTE: Da li je ime vašeg deteta najpopularnije na Balkanu

Pop kultura -
Najčešće muško ime koje se daje u Srbiji već dvadeset godina je Nikola dok je u Hrvatskoj tu titulu poneo Luka

Prema poslednjim podacima, u zemljama regiona za 2014, ali i nekoliko prethodnih godina, najpopularnija imena koja roditelji daju svojoj novorođenoj deci su Amar, Luka, Amina, Marija, Ana, Nikola, Milica i Aleksandar.

Najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema statističkim podacima, su Amar i Luka.

Naime, u entitetu Federacija BiH po zastupljenosti slede Tarik i Vedad, dok u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska nakon Luke dolaze imena Stefan i Nikola.

Kada je riječ o imenima za devojčice, u Federaciji BiH najčešća imena su Amina, Lamija i Ajna dok su u RS-u najpopularnija imena Marija, Milica i Ana.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U Hrvatskoj je ove godine, kao i prethodnih, najviše roditelja svoje sinove nazvalo Luka, iza kojeg sledi ime Ivan.

U slučaju devojčica, nakon petogodišnje dominacije imena Lana, prvo mesto u 2012. zauzela je Lucija, a prošle godine Petra, dok je u 2014. godini najpopularnije ime za devojčice bilo Ana.

Podaci su prikupljeni na osnovu podataka matičnih službi Zagreba, Splita i Osijeka, što je uzorak od oko milion i 200 hiljada osoba.

U Zagrebu su roditelji devojčicama najviše davali imena kao što su Ana, Marija, Mia, Lucija i Sara. U najvećem hrvatskom gradu kod dečaka su najpopularnija imena Luka, Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nikola najčešće ime dječaka u Srbiji već dvije decenije

Prema najnovijoj knjizi o najčešćim imenima i prezimenima, koju je objavio Republički zavod za statistiku Srbije, najčešće muško ime koje se daje u Srbiji već dvadeset godina je Nikola, a za njim slede Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksandar, Filip, Jovan, Nemanja, Miloš i Dušan.

U posljednje dve decenije, u Srbiji se devojčicama najčešće daju imena Milica, Anđela, Jovana, Ana, Teodora, Katarina, Marija, Sara, Anastasija i Aleksandra.

Kada je reč o Crnoj Gori, dominira nekoliko imena. Prema zvaničnim podacima, dečacima se najčešće daju imena kao što su Nikola, Marko, Miloš, Milan i Petar.

S druge strane, roditelji devojčicama najčešće daju imena kao što su Milica, Jelena, Marija, Milena i Ivana.Prema poslednjim zvaničnim podacima kojima raspolažu državne vlasti, Aleksandar je najpopularnije ime među novorođenim dečacima u toj zemlji, a slede Zoran i Nikola. Kod devojčica dominiraju imena Marija, Biljana i Elena.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Muhammad najpopularnije ime u Velikoj Britaniji

S druge strane, poslednji podaci o imenima dece u Velikoj Britaniji pokazali su da su Muhammad i Sophia najpopularnija imena u Velikoj Britaniji za 2014. godinu.

Kako piše list "Guardian", oslanjajući se na podatke portala BabyCentre, ime Muhammad je najpopularnije ime za muške bebe u Velikoj Britaniji u ovoj godini.

Nakon imena Muhammad, najpopularnija imena dečaka u Velikoj Britaniji za ovu godinu su Oliver, Jack, Noah, Jacob, Charlie, Harry, Joshua, James i Ethan.

Na listi devojčica prvo mesto zauzima ime Sophia, iza koje slede Emily, Lily, Olivia, Amelia, Isla, Isabella, Ava, Sophie i Chloe.

Sophia je tako najpopularnije žensko ime za 2014. godinu, dok je to isto ime među najpopularnijim imenima za ženske bebe i u zemljama kao što su SAD, Brazil, Španija i Rusija.

(akos.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track