Siniša Kovačević: Ako predstava ne valja, ja ću biti glavni krivac!
Foto: Dragana Udovicic

Reditelj uoči premijere „Hotela Evropa“

Siniša Kovačević: Ako predstava ne valja, ja ću biti glavni krivac!

Pop kultura -
Imao sam uslove kao nikad u karijeri. Dočekan sam u BDP uz crveni tepih, kaže proslavljeni dramski pisac i reditelj komada

Dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević ponovo postavlja komad u Beogradskom dramskom pozorištu, teatru u kojem je njegova predstava „Nasip“ bila zabranjena.Premijera „Hotela Evropa“ biće održana u petak. Tekst je napisan 1979. godine, ali nikada nije izvođen.

Scena iz predstave... „Hotel Evropa“
Scena iz predstave... „Hotel Evropa“

Pripremana s radošću- Nisam dobar s datumima. Nije postojala opasnost da tada bude zabranjen. Čekao sam toliko dugo da ga izvedemo jer je po strukturi mnogo ispred svog vremena. Umetnost nije oročena, a ako predstava ne bude dobra, biću ja glavni krivac. Imao sam uslove kao nikad u karijeri. Dočekan sam u BDP uz crveni tepih - kaže Kovačević.Na sceni ćemo u glavnoj ulozi videti Bodu Ninkovića i glumce koji su odavno otišli u penziju, ali igraju s većim žarom i strašću nego neki novi umetnici. Radnja se dešava u jednom pansionu u Nemačkoj, a junaci su ljudi koji broje poslednje dane.- Glumci znaju da kukaju, a mi smo na probe dolazili s voljom. Iako sam imao već tri premijere, kada su me Siniša Kovačević i Slobodan Ćustić pozvali i nakon pročitanog teksta, nisam mogao da propustim ovu priliku - iskren je Ninković.Uloga Džonatana Smita, koju tumači Boda, veoma je zahtevna:- Lik Engleza dao mi je motiv da se igram. Pokušaću da kroz ovu ulogu publici ispričam i nešto o svom životu.

Narator i najmlađi akter... Boda Ninković i Mateja Popović
Narator i najmlađi akter... Boda Ninković i Mateja Popović

Gej u sedmoj decenijiNajmlađi akter je Mateja Popović, koji igra grčkog pesnika. Zoran Simonović je jedan od penzionera, koji tumači profesora muzike Jozefa Prohasku, koji svira neke od kompozicija Kristine Kovač kao autora muzike za predstavu.- Igram geja. Bilo je nedoumica kako to uraditi na sceni - jasno ili prikriveno - kaže pomalo stidljivo Simonović.Za razliku od njega, Zoran Đorđević je dobio čak pet uloga:- Za vreme proba na komadu imao sam gubitak u porodici. Bilo je olakšica do dolazim i radim s kolegama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track