TAJNE PORUKE 7 SLAVNIH SLIKARA: Krv, seks i 12 apostola...
Foto: Wikipedia

Verovali ili ne

TAJNE PORUKE 7 SLAVNIH SLIKARA: Krv, seks i 12 apostola...

Pop kultura -

Autori ovih slika su neki od najznačajnijih umetnika koje je čovečanstvo ikada imalo

1 / 5 Foto: Wikipedia

Od kada je Den Braun napisao Da Vinčijev kod Internet je prepun onih koji pokušavaju da reše misterije velikih umetničkih dela. Od vanzemaljaca u renesansnim slikama do nebrojanih teorija zavera u vezi sa Mona Lizom.

Ali nisu sve teorije potpuno potpuno bez smisla. Neke od njih su i više nego ubedljive a istovremeno deluju potpuno neverovatno.

1. Satir oplakuje Nimfu

Ovo delo Pjera do Kozima iz 1495 predstavlja scenu iz "Metamorfoza". Prokris je slučajno poginula u šumi kada pošto ju je njen muž pomešao sa divljom zveri i probo je kompljem. Ovo je tipična scena za renesansne slikare.

Ali ima jedan mali problem.

Detaljnim istraživanjem utvrđeno je da Prokris nikako nije mogla da bude ubijena slučajno. Prema britanskom profesoru Majklu Baumu ova scena koju je oslikao Kozimo prikazuje scenu brutalnog ubistva. Prokris ima duboke posekotine oko ruke baš kao neko ko je pokušao da se odbrani od napada nožem. Njena leva ruka je savijena unazad u poziciji poznatoj kao "konobarov bakšiš" što je karakteristično za žrtve kojima je kičmena moždina presečena u tačkama C3 i C4. Tu je i rana na vratu koja odgovara poziciji C3/C4.

Provesor Baum smatra da slikareva namera da oslika sve ovo nije bila planirana. On predpostavlja da je Kozimo tražio od lokalne mrtvačnice da mu daju jedan leš za sliku, i eto slučajno je dobio žrtvu koju je neko ubio nožem.

2. Čovek, kontrolor univerzuma

Delo Dijega Rivere "Čovek, kontrolor univerzuma" je jedno od najvećih dela u meksičkom slikarstvu. Prvobitno je bio naručen za Rokfelerov centar a rekonstruisana je u Meksiko Sitiju pošto je Nelson Rokfeler tražio da se uništi jer mu se nije sviđao prikaz Lenjina. Ovaj mural kako tvrde otkriva da je otac Nelsona Rokfelera imao sifilis.

Naime mural prikazuje tada aktuelna naučna otkrića. Galaksije, eksplozije sunca, bakterije u krupnom planu koje lebde iznad glava muškaraca i žena. Pošto je Nelson uništio njegov original, Rivera je naslikao ponovo sliku ali je ispod jedne od tih uveličanih bakterija naslikao Nelsonovog oca Džona D. Rokfelera. Bakterija je bila - sifilis.

I nije samo to uradio. Iako je Džon D. Rokfeler bio antialkoholičar, Rivera ga je naslikao sa martinijem i ženom koja bi mogla da bude prostitutka. Kao šlag na tortu, dodao je Lenjina na vidno mesto.

3. Izabela

Džon Everet Mile danas je najpoznatiji po svom delu "Ofelija". Doduše to je bilo sve do 2012. kada su istraživači otkrili nešto potpuno neočekivano na njegovoj slici "Izabela". Pored plejade likova iz "Dekamerona" koji sede za gozbom, na slici se nalazi i ono što bi trebalo da bude senka nečije erekcije.

Pogledajte čoveka koji sedi u levom uglu koji je ispružio desnu nogu. E sad pogledajte ispod senku lakta koja se savršeno "poravnala" sa njegovim međunožjem. Veruje se da je ovo urađeno s namerom.

"Dekameron" je jedna od najerotičnijih knjiga ikada napisana. Ispružena noga je falusn isimbol, dok so prosuta preko senke penisa predstavlja spermu. To je najviše što možete da budete nastrani a da ne nacrtate baš porno sadržaj.

4. La Primavera

Jedna od najpoznatijih slika u galeriji Ufići, Botičelijeva "La Primavera" je jedna od najmisterioznijih. Grupa žena na livadi poput neke nebeske i dalje "svađa" eksperte oko alegorisjkog značenja slike. Ipak jedna teorija se posebno ističe - pojedini tvrde da je stvar zapravo u hortikulturi.

Zaključak proističe od toga da je Botičeli posvetio posebnu pažnju detaljima slikajući biljke na njegovoj imaginarnoj livadi. Kako eksperti tvrde na slici je moguće indentifikovati 500 različitih biljaka. Jedni tvrde da su predstavljene sve biljke koje su cvetale od marta do maja tokom 15 veka u Firenci. Drugi tvrde da ima i izmišljenih biljaka koje je Botičeli osmislio specijalno za ovu sliku.

5. Čas muzičkog

"Čas muzičkog" Johanesa Vermera smatra se jednim od najvećih portreta života u Holandiji tokom 17. veka. Scena u kojoj devojka pokušava da nauči da svira dok pored nje stoji njen zgodni profesor predstavlja fotorealističnu sliku tipičnog dana u visokom društvu toga vremena.

Ipak pojedini smatraju da se slika ima veze sa seksom i skrivenom požudom.

Prema ovoj teoriji slika je puna malih detalja koji prikazuju seksualnu tenziju između devojke i njenog tutora. Naime instrument - virginal se odnosi na nevinost dok ogledalo iznad nje otkriva da devojka zapravo sve vreme gleda u svog učitelja dok svira.

Iza njih je bokal sa vinom koji govori o afrodizijačkom dejstvu , dok instrument na podu predtavlja falusni simbol. Iz ugla iz kog se posmatra slika sugeriše da je gledalac ujedno i voajer.

6. Kafe terasa noću

Naslikana 1888, slika "Kafe terasa noću" predstavlja jedno od najpoznatijih dela Van Goga. Sasvim obična scena rekli bi mnogi. Ipak jedna škola mišljenja smatra da se iza ove naizgled obične slike krije nešto mnogo više. Naime prema najnovijim teorijama ova slika se odnosi na Poslednju večeru.

Van Gog je bio veoma religiozan. Njegov otac je bio protestantski sveštenik. Naime tvrdi se da je ova Van Gogova slika prikaz Isusa kako sedi sa svojim učenicima. Ako pažljivo pogledate sliku videćete da ih ima 12 koji sede oko centralne figure sa dugom kosom.

Upečatljvo je i broj skrivenih krstova na slici, uključujući i onog koji se nalazi neposredno iznad Hristove glave. Postoje i posredni dokazi za sve ovo.

Kada je Van Gog pisao svom bratu o ovoj slici, rekao je da svet ima neverovatnu potrebu za religijom. Na njega je inače posebno uticao i Rembrant a imao je želju da obnovi stil suptilne hrišćanske simbolike.

7. El Autobus

Slika "El Autobus" poznato je delo slikarke Fride Kalo a predstavlja presek meksičkog društva gde svi žive jedni sa drugima i jedni pored drugih.

Domaćica, rudar, amerikanka, bogati biznismen... svi čekaju autobus zajedno sa devojkom koja očigledno predstavlja samu Fridu Kalo. Ako je sve tako onda slika ima mnogo mračniji podtekst. Svi oni biće učesnici stravične nesreće.

Frida Kalo je 1925. bila u autobusu koji se sudario sa tramvajem. Sudar je bio toliko jak da je Frida Kalo bukvalno bila nabijena na metalnu ogradu što joj je ostavilo posledice za ceo život.

Kroz kasnije radove Frida se stalno osvrtala na tu nesreću naglašavajući kako je pravo čudo što je uopšte preživela. "El Autobus" nije izuzetak. Inače rudar u plavom kombinezonu predstavlja čoveka koji joj je spasao život koji je izvukao metalne delove ograde iz njenog tela.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja