TESTAMENTI SLAVNIH: Na internetu od sada poslednje želje princeze Dajane, Vinstona Čerčila i Čarlsa
Foto: Profimedia

Usluga se naplaćuje

TESTAMENTI SLAVNIH: Na internetu od sada poslednje želje princeze Dajane, Vinstona Čerčila i Čarlsa

Pop kultura -
Oporuke britanskog ratnog premijera, slavnog književnika i prve supruge princa Čarlsa dostupne su od juče na posebnom internet sajtu britanske vlade

LONDON - Svi oni koji bi da saznaju poslednje želje Vinstona Čerčila, Čarlsa Dikensa ili princeze Dajane mogu to odsad učiniti onlajn.

Naime, oporuke britanskog ratnog premijera, slavnog književnika i prve supruge princa Čarlsa dostupne su od juče na posebnom internet sajtu britanske vlade, zajedno sa testamentima još 41 miliona osoba, od kojih najstariji datiraju iz 1858.

"To je neprocenljiv izvor informacija ne samo za genealoge, već i za sve one koji se interesuju za društvenu istoriju ili poznate ličnosti", izjavila je predstavnica ministarstva pravde Šejleš Vara.

Ukucavanjem imena i godine smrti, korisnici dobijaju u roku od deset dana elektronsku kopiju testamenta. Usluga nije besplatna već se naplaćuje 10 funti (12,75 evra) po traženom dokumentu.

Čarls Dikens, foto Profimedia
Čarls Dikens, foto Profimedia

Ova arhiva je oduvek bila dostupna javnosti, ali ne i na internetu. Stručnjaci, ali i genealozi amateri moći će da saznaju da je Dikens tražio da bude sahranjen u prisustvu najuže porodice i bez pompe, da je čuveni ekonomista Džon Kejns zahtevao da svi njegovi neobjavljeni rukopisi i beleške budu uništeni, a da je genijalni matematičar Alan Tjuring zaveštao svoju imovinu majci i grupi kolega.

Foto Wikipedia
Foto Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track