TREBALO JE DA GLUMI U KUMU 3: Smrt mlade glumice promenilo je Holivud, a danas su je svi ZABORAVILI
Foto: Profimedia

ZABORAVLJENI ZLOČIN

TREBALO JE DA GLUMI U KUMU 3: Smrt mlade glumice promenilo je Holivud, a danas su je svi ZABORAVILI

Pop kultura -

Serija "My Sister Sam" osamdesetih je bila izuzetno popularna. U njoj je igrala mlada glumica Rebeka Šafer, koja je ubijena 1989. u svom domu. Imala je samo 21 godinu.

Danas, 28 godina kasnije, ovaj zločin skoro da je zaboravljen, iako je tada potresao Holivud i podstakao mnoge glumce da se zabrinu za svoju bezbednost.

Rebeka je rođena 1967. godine u Oregonu, a odmalena je pokazala da ima dara za scenu i javni nastup. Imala je samo 16 godina kada se sama doselila u Los Anđeles nakon što je potpisala ugovor sa jednom modnom agencijom. Nije prošlo dugo pre nego što je dobila prve glumačke angažmane. Imala je manje uloge u sapunici one "Life to Live", kao i u filmu "Radio Days" Vudija Alena i "Amazing Stories" Stivena Spilberga.

Na velika vrata Holivuda ušla je 1986. kada je dobila glavnu ulogu u sitkomu "My Sister Sam". Serija je postala veliki uspeh, a Rebeka je završila na naslovnoj strani popularnog tinejdžerskog magazina "Seventeen".

Nakon završetka serije, mlada glumica je počela da niže uspehe. Sa oskarovcima Bertom Lankasterom i Evom Mari Sejnt snimala je film "Voyage of Terror" u Egiptu. Istovremeno je pisala poeziju i scenarija. Uloga u filmu "Zgodna žena", koju je dobila Džulija Roberts, izmakla joj je za dlaku.

Predviđali su joj sjajnu karijeru, i nema sumnje da bi postala velika zvezda Holivuda da nije bilo Roberta Džona Barda. Ovaj mladić iz Arizone odmalena je razvijao opsesiju poznatim ženama iz sveta šoubiznisa. Rebeka je privukla njegovu pažnju ulogom u seriji "My sister Sam".

Bardo je uspeo da dođe do Rebekine adrese tako što je platio 300 dolara jednom privatnom detektivu, i zaputio se u Los Anđeles. Sa sobom je poneo i pištolj svog starijeg brata. Zakucao joj je na vrata. Ona je bila ljubazna, rukovali su se, poželela mu je lep dan. I on je otišao.

Posetio je obližnji restoran gde je ručao. Nije poznato šta mu se tada dešavalo u glavi, ali se potom vratio i ponovo pozvonio na Rebekina vrata. Ovog puta, kada je ona otvorila, on je zapucao.

Tog dana, Rebeka je čekala da joj kurir donese scenario za film "Kum 3". Trebalo je kasnije tog dana da se nađe sa režiserom Frensisom Fordom Kopolom zbog audicije za ulogu u tom filmu. Interfon u njenoj zgradi bio je pokvaren, pa je ona sišla da otvori vrata, gde ju je Bardo čekao po drugi put.

Vesti o Rebekinoj smrti najteže su pale njenim roditeljima i tadašnjem dečku Bredu Silberlingu, koji je danas poznati reditelj. Više od deset godina kasnije, on je napisao scenario i režirao film "Moonlight Mile" sa Suzan Sarandon i Dastinom Hofmanom, koji govori o supružnicima čija ćerka je ubijena. Dobar deo scenarija zasnovao je na dešavanjima iz 1989, pogotovo nedelju dana nakon ubistva, kada je sa Rebekinim roditeljima organizovao njenu sahranu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Rebekin ubica je nakon stravičnog zločina pobegao iz Los Anđelesa, ali su ga pronašli narednog dana u Arizoni. Kada je uhapšen, odmah je sve priznao. Na sudu je negirao optužbe za ubistvo sa predomišljajem. U oktobru 1991, Bardo je proglašen krivim i osuđen je na doživotnu kaznu bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Rebekina smrt bila je kap koja je prelila čašu u Holivudu. Ubrzo nakon ove strašne tragedije, najveće glumačke zvezde sastale su se sa policijskim zvaničnicima kojima su jasno iskazali koliko strahuju za svoje živote. Ubrzo je usvojen i zahtev za osnivanje posebne jedinice koja se bavi uhođenjem i progoniteljima. Kalifornija je usvojila zakon kojim je onemogućila da privatni detektivi lako dođu do adresa pojedinaca, a od 1994. taj zakon važi za cele SAD.

"Dok Rebeka nije ubijena, mi nismo videli sve te probleme. Ali, posle je nastao zemljotres. Sećam se da sam nekoliko godina kasnije pričao sa Bredom Pitom, koji je tada bio relativno nepoznat glumac. Rekao mi je da je živeo u istroj ulici kao Rebeka - ispričao je kasnije Silberling.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track