UKLETE ULOGE: Ovi glumci su doživeli tragične životne priče poput likova sa filma
Foto: Profimedia

Igra sudbine

UKLETE ULOGE: Ovi glumci su doživeli tragične životne priče poput likova sa filma

Pop kultura -
Od samog nastanka filma, scenaristi su pokušavali da filmsku priču učine sličnom onoj životnoj, svojim ostvarenjima neretko proričući sudbinu glavnih aktera, ali i sopstvenu.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Story.rsVeć decenijima brojni naučnici tvrde kako je podsvest u stanju da utiče na svest te da unapred signalizira ono čega postajemo svesni tek mnogo kasnije. Zato i ne čudi kada se kaže: Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari. To što najčešće nazivamo predosećanjem, neretko se i realizuje, samo je katkad potrebno strpljenje. Međutim, postavlja se pitanje da li se podjednako ostvaruje i ono što ne želimo, a o čemu intenzivno razmišljamo. Možda se baš tu skriva odgovor na pitanja koja muče mnoge.Nisu retke ispovesti slavnih ličnosti iz glumačkih voda kako su im najbolje uloge pozitivno ili negativno obeležile dalji život koji se ponekad, posle odigranihukletih rola završavao tragedijama. Ono što ne možemo da dokučimo ili racionalno objasnimo, nazivamo paranormalnim, magijskim... Verovanje u prokletstvo staro je koliko i čovek, a takve priče lede krv u žilama i onima koji u njih ne veruju... Uglavnom, nije tajna kako su mnogo puta poslužile kao inspiracija za film, a neke su se obistinile i u stvarnom životu.

PROKLETSTVO, ILI STICAJ OKOLNOSTIKada su ga u filmu Bolje od bekstva videli ćelavog i u robijaškom odelu, mnogi su pomisli da je reč o predskazanju. U julu 1993, baš u vreme premijere, glavni glumac Žarko Laušević u stvarnom životu našao se iza rešetaka. U noći između 30. i 31. jula te kobne godine, vraćajući se sa premijere predstave Kanjoš Macedonović održane u budvanskom Grad teatru, Žarko je sa bratom svratio u podgorički kafić Apple gde su na njih nasrnuli lokalni mladići. Zvanična verzija kaže kako je ležeći na podu povređeni glumac ispalio trinaest hitaca i da su tom prilikom poginuli Dragor Pejović i Radovan Vučinić, a ranjen Andrija Kažić.

Posle toga ništa nije bilo isto...Izmišljena priča o pripadniku eskimskog plemena Atuka čiji je lik u istoimenoj komediji trebalo da dočara Džon Beluši nije ekranizovana jer je on neposredno pre početka snimanja preminuo od prekomerne količine droge. Nekoliko godina kasnije, ista rola ponuđena je Semu Kinisonu koji je posle nekoliko scena odustao od projekta zbog toga što je poludeo, a dve godine nakon toga tragično je stradao u saobraćajnoj nesreći. Kako je publika čeznula da vidi ovo ostvarenje, producenti nisu odustajali i set je ponovo postavljen, a glavnu ulogu prihvatio je Džon Kendi koji je na snimanju doživeo srčani udar i umro.

Najpoznatija ukleta kuća je ona u Amitvilu, na Long Ajlendu u blizini Njujorka. U njoj je 1974. Ronald de Fo ubio oca, majku, dva brata i dve sestre, pucajući svima u potiljak. Na suđenju je tvrdio kako su ga na zločin naveli glasovi. Zanimljivo je i to da niko od komšija u gluvo doba noći nije čuo nijedan od šest pucnjeva. Ubrzo posle masakra u ovu kuću uselila se porodica Lutz i napustila je za samo dvadeset i osam dana. Novi stanari tvrdili su kako viđaju duhove pobijene porodice, vrata i prozori su se otvarali sami od sebe, čuli su jezive krike...

Na osnovu njihovih svedočenja, američki pisac Džej Enson napisao je bestseler Užas Amitvila, a nakon objavljivanja knjige umro od srčanog udara. Ovo štivo poslužilo je za scenario horor filma u kome je glavnu ulogu igrao Džejms Brolin koji je u intervjuima izjavljivao kako je za vreme rada na ovom ostvarenju bio na smrt preplašen, iako nije imao konkretnog razloga za to.Jedan od mitova sa najdužim stažom jeste onaj o ukletom automobilu u kome je legendarni Džejms Din izgubio život. Little Bastard, Porsche 550 Spyder imao je zlokobnu prošlost jer je i njegov prvi vlasnik vozeći ovu mašinu udario u drvo i poginuo na mestu. Automobil je tom prilikom bio gotovo uništen, a tokom popravke pao je na dva mehaničara koja su srećom preživela, ali su obojici bile slomljene noge. Din ga je kupio nakon restauracije, a legenda kaže kako je 23. septembra 1955. pozvao svog prijatelja, glumca Aleka Ginisa, koji nije želeo ni da sedne u auto jer mu je delovao zlokobno. Savetovao je Džejmsu da ne bi trebalo da ga vozi jer će nastradati, a ovaj se samo nasmejao... Ipak, nedelju dana kasnije smrtno je stradao za volanom ovog četvorotočkaša.Veruje se da je film Buntovnik bez razloga doneo prerani kraj svim glavnim protagonistima. Pojavio se u bioskopima mesec dana nakon tragične smrti Džejmsa Dina, Natali Vud se udavila, a nedavno je dokazano i da je ubijena iako krivac još nije osuđen, dok je Sal Mineo na smrt izboden nožem.

TRAGEDIJA SUPERMENARola jednog od najpoznatiji strip junaka, nepobedivog protivnika zla, Supermena, najčešće je bila kobna za one koji su ovog heroja dočaravali na velikom platnu. Niz je započeo televizijski heroj Džordž Rivs koji je 1951. godine pronađen mrtav. Kako su tvrdili zvaničnici, on je sebi pištoljem oduzeo život. Međutim, dobro upućeni izvori tvrdili su da je ovo ubistvo naručila njegova bivša devojka Toni Miniks iziritirana time što ju je ostavio. Bolja sudbina nije sačekala ni glumca Kristofera Riva koji je čak u četiri filmska nastavka igrao Supermena. U jeku najveće slave, iako je bio iskusan jahač i vlasnik nekoliko trkačkih životinja, nakon pada sa konja tokom treninga ostao je paralizovan od glave naniže. Nekoliko meseci pre kobne nesreće igrao je nepokretnog policajca, a devet godina kasnije preminuo je od srčanog udara. Pola decenije pre

Riveove nesreće umro je i Li Kvigli koji je u prvom nastavku glumio bebu Supermena, imao je samo 14 godina, a razlog za njegov prerani odlazak bila je smrtonosna doza narkotika.REDITELJ SUROVE IGRE ZVANE ŽIVOTReditelj Roman Polanski verovatno nije ni slutio da će mu film Rozmarina beba na tako dramatičan način obeležiti sudbinu. Kritika ga je dočekala raširenih ruku, a slična priča jedne sumorne noći obistinila se i u njegovom domu. Radnja ovog ostvarenja opisuje ženu koja ostaje trudna sa đavolom nakon što je njen muž, kako bi stekao slavu i bogatstvo, napravio pakt sa satanistima. Godinu dana posle premijere Romanovu drugu suprugu Šeron Tejt u devetom mesecu trudnoće zajedno sa još troje njihovih prijatelja masakrirala je banda sektaškog vođe Čarlsa Mensona koji je četiri decenije posle ovog surovog čina izjavio kako je on čisto zlo i da korov nikada ne može da umre.

Većina filmofila smatra da je Isterivač đavola najstrašniji film svih vremena, a i samo njegovo ime izaziva jezu. Oni koji su učestvovali u njegovom stvaranju, imaju mnogo više razloga za strah... Tokom snimanja i neposredno nakon završetka čak devetoro ljudi iz ekipe je preminulo, uključujući Džeka Mekgovrana i brata Maksa Fon Sidoa. Set na kome se odvijalo snimanje izgoreo je pod nerazjašnjenim okolnostima, a tokom prvog prikazivanja u Rimu, Večni grad zadesilo je strašno nevreme, a grom je udario u raspeće staro 400 godina i potpuno ga uništio.

ULOGA KAO PUT U SMRTTrilogiju o prokletoj kući pod nazivom Poltergeist zadesilo je jedno od najvećih prokletstava Holivuda jer je čak četvoro članova ekipe izgubilo život. Mlada zvezda filma Heder O'Rurk umrla je od septičkog šoka u svojoj 12. godini, a njenu filmsku sestru Dominik Dun zadavio je mentalno oboleli bivši dečko nakon što je odbila da se pomiri s njim. Zlog duha dočarao je Džulijam Bek, a u stvarnom životu bitku izgubio od demona zvanog kancer. Vil Sampson koji je igrao dobrog duha preminuo je od komplikacija tokom transplantacije srca. U filmu su korišćeni pravi leševi pa se smatra kako su oni uznemirili duhove kuće koja je posle snimanja uništena u zemljotresu 1994. godine.Još jedan horor sa platna preselio se u živote svojih tvoraca. Sličnost izmeću događaja iz priče i one iz stvarnosti je više nego sablasna. Scenaristu Predskazanja, Dejvid Selcera, poginuo je od udara groma, dok je reditelj specijalnih efekata Džon Ričardson doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj je njegova devojka bukvalno ostala bez glave, baš kao što je završila i jedna od žrtava u filmu.

Na mestu gde se Džon slupao stajao je saobraćajni znak Omen, 66,6 km. Sin glavnog glumca Gregoria Peka izvršio je samoubistvo, a IRA je postavila bombu u hotel u kome je filmska ekipa trebalo da ruča.Poslednji u nizu ukletih ostvarenja jeste film Matriks. Tokom njegovog snimanja stradale su Gloria Foster koja je igrala Oracle, a potom je i pevačica i glumica Alaja nakon nekoliko snimljenih scena poginula u avionskoj nesreći. Ona je igrala glavnu ulogu u filmu Queen of the Damned. Dve decenije posle nerazjašnjene smrti legendarnog Brusa Lija pod misterioznim okolnostima nastradao je i njegov sin Brendon Li. Za vreme rada na filmu Vrane pogođen je iz pištolja u kojem je trebalo da budu ćorci, a da nesreća bude veća, nakon završetka snimanja planirao je venčanje. I glavni junak filma ubijen je noć pred ženidbu takođe iz pištolja za koji je mislio da je prazan, a poslednji kadrovi ostvarenja urađeni su uz pomoć specijalnih efekata.OMAĐIJANI GLUMCISpekuliše se da je Bili Bob Tornton poguban za svoje filmske partnere. Na ovo tvrđenje može se gledati sa rezervom, ali činjenice govore kako je umrlo čak šest glumaca s kojima je sarađivao na različitim projektima: J. T. Volš, Džon Riter, Berni Mek, Hit Ledžer, Džim Varni i Patrik Svejzi, Šija LaBuf i Morgan Friman su nakon teških saobraćajnih udesa za dlaku izbegli smrt, a priča se i kako je Anđelina Džoli, dok je bila s njim u vezi, kao amajliju nosila njegovu krv u bočici kako bi se zaštitila od prokletstva.

GDE IMA DIMA IMA I SEKSADa filmski scenario može da preraste u životni dokazali su, pre svih, Majkl Daglas, Dejvid Duhovni i Čarli Šin. Posle snimanja Basic Instincta s filmskom partnerkom Šeron Stoun, Douglas se dugo lečio od zavisnosti od seksa, baš kao i njegov kolega Dejvid Duhovni, koji je ulogu Henka Mudija u serijalu Californication doslovno pretočio u stvarni život. Uzrok razvoda Čarlija Šina koji je igrao glavnu rolu u seriji Two and half man od Deniz Ričards bilo je danonoćno orgijanje s prostitutkama. Ukorak s njima idu iRobi Viliams i Džek Nikolson.Piše: Moni MarkovićSA SAJTA STORY.RS PREPORUČUJEMO JOŠ:Životna priča - Natali Vud: Zauvek je otišla i sa sobom odnela istinuŽivotna priča - Džejms Din: Misterija koja ne umireŽivotna priča - Šeron Tejt: Morbidno ubistvo devojke od milion dolaraŽivotna priča – Brus Li: Čovek koji je pomirio Istok i Zapad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track