VANVREMENSKA UMETNOST: 7 najslavnijih umetničkih slika svih vremena
Foto: Profimedia

Remek dela

VANVREMENSKA UMETNOST: 7 najslavnijih umetničkih slika svih vremena

Pop kultura -
Kolekcionari potroše milione dolara godišnje, želeći da poseduju neke od najslavnijih dela svih vremena

Slike su bile jedna od prvih stvari u umetnosti, kreiranih od strane čoveka. Danas, one su najskuplji oblik umetnosti i smatraju se kao jedan od najboljih oblika investiranja novca.

Kolekcionari potroše milione dolara godišnje, želeći da poseduju neke od najslavnijih dela svih vremena.Evo i liste:

1. Mona Lisa - Leonardo Da Vinči

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Misteriozni osmeh nepoznate dame daleko je najprepoznatljiviji i jedna od najpoznatijih slika svih vremena. Iako je identitet dame na slici nedavno otkriven, to nije umanjilo popularnost ove slike. Leonardo Da Vinči radio je na ovoj slici preko dvadeset godina i to tokom Renesansnog doba u Firenci. Izložena je u Luvru u Parizu.

2. Tajna večera – Leonardo Da Vinči

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Zidna slika ili mural koji ukrašava zid rostorije za ručavanje u manastiru Santa Maria delle Grazie u Milanu je remek delo iz 15. veka, koje je napravio Leonardo Da Vinči. Ona prikazuje scenu poslednje večere na kojoj Isus najavljuje kako će ga jedan od njegovih učenika izdati.

3. Stvaranje Adama - Mikelanđelo

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Jedno od najpoznatijih dela iz doba renesanse i jedna od najslavnijih slika ikad, je ova slika koju je stvorio Mikelanđelo na stropu Sikstinske kapele. Ova freska prikazuje scenu kada Bog daruje život Adamu i Mikelanđelo je na njoj radio oko četiri godine.

4. Devojka sa bisernom minđušom- Johannes Vermeer

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Često je zovu "holandska Mona Lisa" ili "Mona Lisa severa" i postoji mnogo nejasnoća u vezi ove slike. Potpisana je, ali se tačan datum njenog nastanka ne zna. Pretpostavlja se negde oko 1665. godine. Slika se nalazi u muzeju Mauritshuis u Hagu i restaurirana je 1994. godine. Kako god, delo je sjajan prikaz baroknog stila slikanja i upotrebe svetlosti.

5. Vrisak - Edward Munch

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Vrisak" predstavlja sliku figure koja vrišti, sa krvavo crvenim nebom u pozadini. Ova slika prikazuje teskobu i bol modernog života i kulture, te je bez sumnje postala jedno od najvećih remek djela 20. veka, a takođe i jedno od najslavnijih dela ikad. Jedna od verzija "Vriska" je ukradena 1994. godine u Norveškoj, ali je nadjena posle dva meseca, a 2004. godine ponovo je ukradena, ali druga verzija koja se nalazila u muzeju u Oslu i pronađena je posle dve godine.

6. Vodeni ljiljani - Monet

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Smatra se remek delom francuskog impresionizma."Vodeni Ljiljani" ili "Nimphaes" je zapravo zbirka od oko 250 slika koje je stvorio slikar Klod Mone (Claude Monet) u periodu od 30 godina.

7. Rađanje Venere – Botičeli (Botticelli)

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Delo Sandra Botičelija (Sandro Botticelli) nastalo negdje od 1485. do 1487. "Rađanje Venere" prikazuje scenu rađanja boginje Venere, takođe poznate kao Afrodita u grčkoj mitologiji, tj. njeno izranjanje iz mora na školjki.Nema sumnje da bi kolekcionari voleli da spuste svoje bogate ruke na neko od ovih najsjajnijih dela ikad. Srećom, ove slike su izložene u muzejima i verovatno nikad neće biti prodate kolekcionarima. Ne samo zato što su bukvalno neprocenjive, nego i zato što takva umetnička dela treba da ostanu dostupna javnosti, tako da mogu da budu cenjena i da mogu da inspirišu buduće generacije umetnika.

(Ženasamja.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track