(VIDEO) EKSPERIMENT: Beba i šimpanza su odrasli zajedno, a ovo su rezultati...

Posle 9 meseci

(VIDEO) EKSPERIMENT: Beba i šimpanza su odrasli zajedno, a ovo su rezultati...

Pop kultura -
Vintrop je bio inspirisan člankom o deci-vukovima iz Indije za koje su svi mislili da nisu dovoljno inteligentna, ali po njemu, oni su se prosto adaptirali sredini u kojoj su odrasli. On je doveo Guu, sedmomesečnu šimpanzu u svoj dom i gajio je kao "sestru" svog 10-mesečnog sina Donalda

Psiholog Vintrop Najls Kelog došao je na zanimljivu ideju davne 1930. godine. Njega je zanimalo kako bi bilo odgajati majmuna na isti način kao da je čovek.

U to vreme, njegova supruga Luela je bila trudna i tako je imao savršenu mogućnost da ovo sprovede u delo. Posle ubeđivanja da nije poludeo, njegova supruga je pristala da usvoje bebu šimpanzu i odgajaju je zajedno sa svojim sinom.

Vintrop je bio inspirisan člankom o deci-vukovima iz Indije za koje su svi mislili da nisu dovoljno inteligentna, ali po njemu, oni su se prosto adaptirali sredini u kojoj su odrasli. On je doveo Guu, sedmomesečnu šimpanzu u svoj dom i gajio je kao "sestru" svog 10-mesečnog sina Donalda.

Vintrop je redovno obavljao testove i upoređivao njihov proces učenja, pritom se trudeći da ih tretira identično. Gua je razvila ljudsko ponašanje mnogo brže nego Donald, kao što je držanje čaše i kašike ili odgovaranje na jednostavne zahteve.

Ipak, Gua je bila manje nezavisna od Donalda kada je u pitanju ljudska interakcija i često se oslanjala na Vintropa tražeći zagrljaj i maženje. On je planirao da ovaj eksperiment traje pet godina, ali posle samo devet meseci rešio je da ga prekine.

Vintrop je bio razočaran Guinoj nemogućnosti da komunicira kao ljudi, ali je Donald, sa druge strane, naučio da imitira zvuke šimpanze. Gua je vraćena u centar za negu primata na Floridi, ali je nedugo zatim umrla od upale pluća. Ipak, njen uticaj na studiju o naučenom i nasleđenom razvoju ostao je vrlo bitan kada je u pitanju razvoj psihologije i biologije.

Kelog i njegova supruga su napisali knjigu "The ape and the child", u kojoj su opisali ovaj jedinstveni i vrlo značajan eksperiment.

http://www.youtube.com/watch?v=h-4Wl3sxtj4

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track