(VIDEO, FOTO) MASAI PLEME NE ODUSTAJE OD SVOJE TRADICIJE: Broj grla stoke određuje broj žena!
Foto: Profimedia

Zajednica iz Kenije

(VIDEO, FOTO) MASAI PLEME NE ODUSTAJE OD SVOJE TRADICIJE: Broj grla stoke određuje broj žena!

Pop kultura -
Ispijanje sveže životinjske krvi, konzumacija velikih količina mesa, poligamija i specifična tradicija su posebnosti koje pripadnike Masaija odvajaju od drugih istočnoafričkih naroda.

Jedna od najstarijih plemenskih zajednica Istočne Afrike su Masai, koji danas žive polunomadski život u Keniji, Tanzaniji i Ugandi, a koji su u velikoj meri uspeli da očuvaju svoju tradiciju i kulturu.

Prema zvaničnim podacima u Keniji živi 1,2 miliona pripadnika zajednice Masai. Stočarstvo se smatra delom religioznosti Masaija, a i bogatstvo porodice meri se brojem grla stoke koju poseduje.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Masai veruju da im stoku daruje njihovo "božanstvo kiše" Ngai, a zanimljivo je da muškarci mogu da imaju žena u razmeri sa bogatstvom, odnosno koliko imaju grla stoke. Žene u zajednici Masai karakteristišu velike rupe na ušima, naušnice i nakit koji predstavljaju glavni ukras žena.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Vlasti Kenije i Tanzanije su priznala neka prava pripadnicima Masai zajednice i oni mogu prelaziti granicu između dve zemlje bez vize i pasoša. Masai ranije nisu slali decu u školu, ali u poslednjih nekoliko godina to se promenilo i kenijske vlasti su u regijama Mara i Narrok otvorile nekoliko škola u kojima Masai pohađaju nastavu.

Kuće Masaija nazivaju se Emanjate, a njih od blata, drveta i izmeta stoke grade žene. Ole Tigisa je govorio o životu plemena Masai i kazao da se njegovi pripadnici i dalje opiru modernom stilu života i da istrajavaju u svojoj tradiciji i kulturi.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Poligamija i broj dece u porodici predstavljaju bogatstvo Masaija. Ranije su muškarci imali i do deset žena, ali danas žene po dve ili tri", kazao je Tigisa.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Vremešna Leina Mušoko ističe da je stoka veoma važna u tradiciji Masaija i da deca odrastaju zajedno sa njima. "Masai i stoka čine jednu celinu. Mi i naša deca sa njima rastemo i starimo. Volimo da konzumiramo njihovo meso, krv i mleko. To je naša tradicija", kazala je Mušoko.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track