(VIDEO) Pogledajte šta se dešava s našim telom nakon raskida!

Ne mučite sebe

(VIDEO) Pogledajte šta se dešava s našim telom nakon raskida!

Pop kultura -
Možda nam bolje razumevanje toga šta se događa u našem telu nakon raskida može pomoći da lakše prođemo kroz ovo teško stanje

Nikome nije lako da preboli raskid, ali postoje ljudi koji mnogo lakše prođu kroz tu krizu, kao i oni koji se nikada ne povrate iz depresije. Zašto postoje tolike razlike u reakcijama? Možda nam bolje razumevanje toga šta se događa u našem telu nakon raskida može pomoći da lakše prođemo kroz ovo teško stanje.

Ljubavni jadi nakon raskida nisu samo emocionalna reakcija. Naime, telo ljubavni bol doživljava kao opekotinu i sagorevanje pod kožom, a to ostavlja niz posledica na zdravstveno stanje organizma.

Pogledajte koje se to neobične promene događaju u našem telu nakon raskida.

Oslabljeno srce i problemi sa krvnim pritiskomPrekid veze ili razvod za posledicu ima hronični stres koji nastaje kada se pojavi osećaj gubitka kontrole, a posledice su učestali napadi straha i panike. Za razliku od akutnog stresa kad se naše telo povremeno preplavi adrenalinom, kod hroničnog stresa se kontinuirano proizvodi kortizol, hormon stresa. On utiče na svaku ćeliju u telu, a posebno na krvni pritisak i broj otkucaja srca.

NesanicaVisok nivo kortizola najčešće uzrokuje i poteškoće pri spavanju, tu se javlja i fizički stres jer nakon raskida krevet više ne delimo s voljenom osobom na šta telo reaguje nemirom koji ne dozvoljava odmor. Tada upadamo u začarani krug u kome stres prouzrokuje nesanicu, a nedostatak sna povećava stres.

Problemi s probavomOrgani za varenje su najskloniji promenama u radu nakon i najmanje količine stresa. Poznato je kako nervoza utiče na varenje, a dugoročna napetost ne uzrokuje samo povremene grčeve nego probleme poput gorušice, zatvora, proliva. Ako smo dugoročno uznemireni, naš nervni sistem nije u balansu pa dolazi do zatvora, nakupljanja otpadnih produkata u telu, a zatim do upalne reakcije u crevima, što zagađuje krv i može dovesti do vrlo raznolikih simptoma.

GojenjeDugoročni stres povezan je sa nakupljanjem i zadržavanjem viška masnoće u predelu stomaka. Brojna istraživanja pokazala su da je visok nivo kortizola povezan s dodatnim masnim naslagama na stomaku, čak i kod inače vitkih žena. Stres podstiče konzumaciju nezdrave hrane bogate praznim kalorijama, sklonost grickanju zalogaja prepunih masnoće, šećera i soli uzrokuje gojenje i povećava nivo kortizola.

Pad imunitetaNegativne misli i emocije uzrokovane raskidom ostavljaju dubok trag na imunitetu, jer se telo okreće protiv sebe. Učestalo se javlja osećaj slabosti, zatim prehlade i alergije, kao odgovor na oslabljeni imunitet. Osim toga može doći i do autoimunih bolesti, koje za posledicu imaju depresivna stanja, usamljenost i socijalnu izolaciju.

Savet:Jedini lek koji pomaže nakon prekida veze, je suočavanje sa sopstvenim negativnim emocijama koje nikako ne biste smeli da ignorišete. Fizičke i emocionalne efekte raskida umanjiće transformisanje loših misli i samokritičnosti u pozitivne misli koje će podstaći buđenje optimizma.

http://www.youtube.com/watch?v=ylH_IDjQ6fI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track