(VIDEO) POSLEDNJE VEČERE SLAVNIH: Kako su izgledali poslednji obroci Cezara, Napoleona i Hendriksa
Foto: Vimeo

Kako je jedan čovek video njihove poslednje minute

(VIDEO) POSLEDNJE VEČERE SLAVNIH: Kako su izgledali poslednji obroci Cezara, Napoleona i Hendriksa

Pop kultura -
U filmićima se reditelj Gas Filgejt bavi večerama poznatih osoba kroz istoriju

Reditelj Gas Filgejt pokrenuo je mali projekat naziva "Poslednje večere". Reč je o genijalnoj ideji gde Gus u kratkim filmovima prikazuje kako su možda izgledale poslednje večere poznatih osoba kroz istoriju. Odnosno, kako ih je on zamislio.Gas i njegov kreativni mentor Pol Kveri inspiraciju za ovaj serijal našli su u fotografu Henriju Hargrejvsu, koji je neko vreme putovao po američkim zatvorima i svojim fotoaparatom dokumentovao poslednje večere zatvorenika osuđenih na smrt. Fasciniralo ih je kako s jedne strane čovek prvo promatra neobične kombinacije hrane koje su ti zatvorenici birali, da bi potom ostali potpuno zgroženi kad bi videli za kakve su brutalne zločine osuđeni.Filgejtova velika strast je snimanje i fotografisanje hrane na neuobičajene načine, pa je zato odlučio da pokrene ovaj projekat. Prve tri poslednje večere koje je odlučio da snimi, prema njegovim zamislima, pripadale su Juliju Cezaru, Napoleonu i Džimiju Hendriksu.Napoleon Bonaparte

“U večeri koju sam namenio Napoleonu želeo sam da hrana izgleda organski, ali i pomalo aljkavo spremljeno. On je bio prljavi borac, revolucionar i egoista. Hteo sam da njegova poslednja večera izgleda kao nešto prljavo, kao obrok vojnika koji nije mario za klasični život političara. Takođe sam hteo da ilustrujem film s njegovim citatom "Ako želite da uspete u svetu, obećavajte sve, a nemojte ništa ispuniti.”

Džimi Hendriks

“Film posvećen Džimiju Hendriksu snimljen je u jednom kadru i prilično je jednostavan, sa samom malom dozom njega. Zvučna pozadina je ovde najvažnija; netipični Hendriks, pravog oblika i veličine, taman za sendvič od tune.”

Julije Cezar

“Julije Cezar je nasmrt izboden 23 puta od strane članova njegovog senata. Bila je to pažljivo planirana pobuna i egzekucija, napravljena tako da se nikad ne može izdvojiti samo jedan senator koji bi bio okrivljen za ubistvo. Sam taj čin je morao biti brutalno intenzivan i nabijen emocijama. Hteo sam da i večera izgleda tako, puno kratkih rezova, brzi ritam i prisutnost napetosti.”

(Telegram.hr/highsnobiety.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track