ŽELIMIR ŽILNIK: Kriza je moje filmove vratila u žižu!
Foto: PROMO

Na Paliću počeo 22. Festival evropskog filma

ŽELIMIR ŽILNIK: Kriza je moje filmove vratila u žižu!

Pop kultura -
Lepo reditelju koji je u SFRJ zabranjivan jer priče o sudbini malog čoveka nisu odgovarale vlasti uručena nagrada „Aleksandar Lifka“

Nisam se ja toliko promenio prema mejnstrimu, nego je mejnstrim krenuo ka andergraund filmu, rekao je Želimir Žilnik prilikom primanja nagrade „Aleksandar Lifka“ na 22. Festivalu evropskog filma Palić 2015.Njemu je priznanje uručila Mira Banjac, glumica i predsednica Saveta festivala, a on se podsetio kako je i pre pet godina na Letnjoj pozornici na Paliću dobio nagradu Andergraund spirit.

Ogromno interesovanje... Publika na otvaranju festivala
Ogromno interesovanje... Publika na otvaranju festivala

Počastvovan- Samo za ovih pet godina situacija se, kao i sve što se danas dešava u svetu, toliko brzo promenila da su neke od tema, sudbina i ličnosti koje su pre samo pet godina bile na marginama, kao što su nezaposlenost, ekonomske krize, migranti, sada postale teme za prve stranice i prve minute svih svetskih medija. Tako da su moji filmovi u žiži javnosti. Počastvovan sam što sam dobio ovu nagradu - istakao je reditelj koji je šezdesetih privukao pažnju filmovima „Nezaposleni ljudi“ i „Rani radovi“, a kasnije je bio kritikovan po ideološkim osnovama i njegova ostvarenja su zabranjivana u SFRJ.Mira Banjac je Žilnika okarakterisala kao mirnog čoveka, ali je rekla da njegovi „filmovi viču“.

Zadovoljni... Mira Banjac i Radoslav Zelenović
Zadovoljni... Mira Banjac i Radoslav Zelenović

Bogat program- Odavno pripada velikoj evropskoj porodici i njegovi filmovi se bave problemima i sudbinom malih ljudi. Zbog toga sam i počastvovana što imam privilegiju da mu uručim nagradu na ovom prestižnom festivalu.

Manifestacija je otvorena filmovima „Život posle“ Magnusa von Horna i „45 godina“ Endrua Heja, a nakon projekcija priređen je tradicionalni koktel. Specifičnost ovogodišnjeg festivala ogleda se u tome što je priređen bogatiji prateći program. Najboljima u okviru glavnog takmičarskog programa žiri festivala će dodeliti Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju.

Roj AndersonPALIĆ NEGUJE LEPOTU FILMAPrestižnu nagradu „Aleksandar Lifka“ dobio je i švedski sineasta Roj Anderson, kome je priznanje uručio direktor festivala Radoslav Zelenović. Anderson je prilikom otvaranja manifestacije istakao da je zadovoljan što festival podržava intelektualne, a ne „brutalne komercijalne filmove“.- Potreba za festivalima poput ovog na Paliću je velika - istakao je Anderson.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track