Kako se pravilno jede voće

Ovo treba znati

Kako se pravilno jede voće

Stil -
Ostanite zdravi i lepi uz pravilnu ishranu i savete čuvenog doktora Oza

Jedite voće koliko vam duša hoće!Slavni američki kardiohirurg turskog porekla dr Mehmet Džengiz Oz, široj javnosti poznatiji kao dr Oz, proslavio se nakon što je davne 2004. godine nastupio u šouu Opre Vinfri. On trenutno ima svoju emisiju, u kojoj savetuje ljude kako da sačuvaju i poboljšaju zdravlje, ali i brine o brojnim slavnim ličnostima. Kao jedan od najboljih načina da se očuva zdravlje navodi pravilnu ishranu, pa tako daje savete kako treba jesti voće.

Pre ili posle jelaVoće igra glavnu ulogu u detoksikaciji organizma jer ga snabdeva velikom količinom energije korisne za mršavljenje i druge životne aktivnosti. Zato ga nikada ne treba jesti posle obroka, već uvek na prazan želudac!Recimo, pojedete dve kriške hleba i mesni obrok, a nakon toga komad voća. Voće bi trebalo da prođe direktno kroz želudac i creva, ali ga hleb i ostala hrana sprečavaju u tome. U međuvremenu, ceo obrok se raspadne, fermentira i pretvara u kiselinu, pa samo vrlo mala količina voća dolazi u kontakt s hranom u želucu. Zbog toga cela masa takve hrane počinje da se kvari i dolazi do nadutosti.To se ne događa jedino s pomorandžama i limunom jer su oni već kiseli.Ako pravilno jedete voće, otkrićete tajnu lepote, dugovečnosti, zdravlja, energije, sreće i ono što je veoma važno - imaćete normalnu težinu.Voćni sok ili ceo plodJedenje celog ploda je bolje nego pijenje soka. Ako ipak želite da pijete voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj. Svakog trećeg dana možete jesti samo voće i piti voćni sok kako biste telo brzo očistili od toksina. Iznenadićete se i sami kad vam nakon toga prijatelji kažu da izgledate mnogo svežije.Ako želite da pijete sokove, pijte samo one od sveže ceđenog voća, a ne kupovne, pune koncentrata. Izbegavajte da pijete zagrejane sokove i da jedete kuvano voće, jer tada iz njih ne dobijate hranjive materije, pošto se kuvanjem uništavaju svi vitamini.

Voćke i njihove dobre strane

KiviMali ali moćan, dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vitamina E i vlakana. Ima dvostruko više vitamina C nego pomorandža.

JabukaIako ima mali sadržaj vitamina C, sadrži antioksidante i flavonoide i povećava aktivno dejstvo vitamina C, čime smanjuje rizik raka debelog creva, srčani i moždani udar.

JagodeSpadaju među voće koje ima najveću antioksidantnu moć i štiti organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova i slobodnih radikala.

PomorandžaSvakodnevno konzumiranje ovog voća može vam pomoći da se zaštitite od prehlade, snižava holesterol, sprečava nastanak bubrežnog kamenca i rastvara ga i smanjuje rizik od raka na debelom crevu.

LubenicaNajbolja za gašenje žeđi. Sastoji se od 92 odsto vode, a puna je glutationa, koji ojačava imuni sistem. Takođe je ključni izvor likopena, oksidanta važnog u borbi protiv raka, a u njoj se nalaze i vitamin C i kalijum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track