Sastojci(za 3 litra soka)- 30-40 vrhova mlade koprive- 3 l hladne vode - 5-6 agruma po izboru (može kombinacija limuna, grejpa, pomorandže)- 1 kg šećeraPripremaUberite vrhove mlade koprive (pod vrhom se podrazumeva vrh biljke 3-4 lista ispod) i dobro je operite. Operite i agrume (pomorandža, limun, grejpfrut). U vodu stavite koprivu i nasečene agrume. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.
Sutradan rukama dobro izgnječite sastojke pa procedite tečnost i dodajte joj šećer (povremeno promešajte dok se šećer ne istopi, trebaće mu otprilike 24 sata). Nakon toga sirup sipajte u čiste i suve staklene flaše i čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu.Kopriva pomaže kod mnogih bolesti, a preporučuje se osobama s bubrežnim bolestima i malokrvnima. Berite je s rukavicama na mestima gde nema saobraćaja.