ŠIFRE ODLAZE U ISTORIJU: Gugl napravio novi sistem, do kraja godine lozinke vam više neće trebati
Foto: Profimedia

Novu metoda prijavljanja

ŠIFRE ODLAZE U ISTORIJU: Gugl napravio novi sistem, do kraja godine lozinke vam više neće trebati

Tech -

Guglov novi sistem zameniće vašu šifru s podacima koje će prikupiti dok koristite vaš mobilni telefon.

Gugl se priprema da testira novu metodu prijavljanja na svoje servise koji će zameniti šifre. Umesto lozinki, novi sistem trebalo bi da funkcioniše na temelju 'poverenja', a oslanjao bi se na nadgledanje načina na koji koristite svoj uređaj.

By the end of the year, Android devs will be able to use a trust API from Google's Project Abacus in their apps, Google...

Posted by TECH Talks 360 on Wednesday, May 25, 2016

'Trust API', koji je deo projekta 'Abacus', predstavljen je na Guglovoj I/O konferenciji za developere, a sa testiranjem bi trebalo da se krene tokom juna.

Sistem je dizajniran da funkcioniše na pametnim telefonima, a radi na principu konstantnih provera niza ličnih indikatora koji bi onda omogućili pristup vašim nalozima ili samom mobilnom telefonu.

Umesto da vam traži šifru, mobilni telefon će vam analizirati lice, glas, način kucanja, kretanje i lokaciju. Na osnovu svih tih prikupljenih informacija mobilni uređaj će generisati ocenu poverenja koja će biti indikator verovatnosti da ste vi zapravo osoba za koju se predstavljate.

Foto:Profimedia

Ideja iza projekta polazi od teze da vam neko može ukrasti šifru, i da je mnogo teže replicirati celi niz podataka koji možete vi i samo vi generisati. Gugl smatra da bi ovaj način mogao biti najmanje 10 puta sigurniji od skeniranja otiska prsta.

Primena ovog tipa osiguranja mogla bi biti posebno zanimljiva za aplikacije mobilnog bankarstva, a Den Kaufman rekao je da bi ova opcija mogla biti dostupna za sve Android developere do kraja godine.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track