SAJBER NAPAD VREDAN POLA MILIONA EVRA: Napad hakera gotovo uništio telefonsku kompaniju!
Foto: Pixabay

Jeziva budućnost

SAJBER NAPAD VREDAN POLA MILIONA EVRA: Napad hakera gotovo uništio telefonsku kompaniju!

Tech -

Španski telekom gigant "Telefonika" suočila se sa gašenjem 85 odsto svoje kompjuterske mreže nakon što su se hakeri infiltrirali u sistem kompanije.

Hakeri potražuju 550.000 dolara u Bitkoinu. Kako lokalni mediji izveštavaju napad se odigrao u petak u ranim jutarnjim časovima, što je rezultiralo time da većina zaposlenih napusti radna mesta dok su resursi i kompjuteri kompanije desetkovani.

Telefonika je mulitnacionalna korporacija, koja se grana širom Evrope, od kojih su mibilni operater O2 je, Vivo i Movistar samo neke od podkompanija.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

SIGURNOST NA PRVOM MESTU: Evo kako da bezbedno pošaljete fotografiju, video ili poruku

"Izvor infekcije trenutno nije potvrđen, ali izvori bliski kompaniji ukazuju na to da je napad krenuo iz Kine", piše El Mundo.

Predstavnik kompanije Kema Alonso je naTviteru napisao kako su mediji "prepumpali" značaj i efekat napada.

"Naše kolege sada rade na saniranju problema, koji je nažalost više uticao na druge naše organizacije", rekao je.

Veruje se da je uspeh napada direktno povezan sa Microsoft Windows operativnim sistemom, koji je izrazito ranjiv. Ovaj incident je samo jedan u nizu napada koji za cilj imaju otkup bitkoinima kojima je izrazito teško ući u trag.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

Uništavali milione računara, pravili štetu u milijardama: 5 najrazornijih virusa svih vremena!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track