KINESKO ČUDO: Kamera 10, procesor 10, baterija 10, cena 10 - ovaj telefon je ČISTA DESETKA!
Foto: Promo

KINESKO ČUDO: Kamera 10, procesor 10, baterija 10, cena 10 - ovaj telefon je ČISTA DESETKA!

Tech -

Huawei ima ozbiljne ambicije da postane svetski lider na tržištu smartfona. Kako navode iz te firme, inovacije i partnerska saradnja ključni su koraci ka zacrtanom cilju.

Saradnja sa Leicom, Pantone Color Institutom ili čuvenim brendom Ricostru, je pokazatelj da menadžment itekako prepoznaje zahteve tržišta i važnost pozicioniranja Huawei-a kao premium brenda.Najsvežiji primer takve saradnje nosi oznaku Huawei P10 i Huawei P10 plus i predstavljen je na ovogodišnjem sajmu potrošačke elektronike u Barseloni gde su mu tokom prva dva dana vodeći svetski mediji koji izveštavaju o tehnologiji dodelili čak 16 nagrada!Skoro bez izuzetka, mediji su isticali neverovatnu Leica kameru sa dvostrukim sočivima, kao i impresivne dodatke za slikanje portreta.Dvostruka Leica kamera sa čijim neverovatnim mogućnostima smo se upoznali pri susretu sa prošlogodisnjim flagship modelom ove kompanije (HUAWEI MATE 9), sada je unapređena novim senzorima i potpomognuta novim softverom.

Precizna 3D detekcija lica koja registruje čak 190 tačaka i omogućava gotovo trenutno očitavanje crta lica, zatim dinamičko osvetljenje i takozvani "bokeh" efekat koji je ustvari portret mod gde su oštrije i jače boje u prednjem planu sa blago zamućenom pozadinom.Tu je i hibridni zum i unapređena tehnologija kojom se spajaju fotografije nastale istovremenim radom senzora od 20MP koji slika crno belo i senzora u boji od 12MP.Rezultat su fotografije koje izgledaju kao da su uslikane u profesionalnom studiju, sa opremom od nekoliko hiljada evra.

Pri prvom susretu sa kamerom ovog telefona primetićete da fotografije imaju obiluju detaljima a softver velikim brojem fltera i "izlaznih modova" (možete izabrati da boje na vašim fotkama deluju "zvučnije" ili da budu realistične). Sve u svemu prostora za igranje ima na pretek.Glavni adut P10 i P10 plus telefona je upravo dupla kamera, ali ono što ovaj telefon dodatno izdvaja od konkurencije je softver kojim su Huawei i Leica i prednjoj kameri omogućili da radi potpuno istu stvar, pa selfiji uslikani ovim telefonom stvarno "štrče" u najpozitivnijem smislu te reči.

Treba napomenuti da je možda i najbolja stvar kod ovog bokeh efekta (iliti portret moda) to što naknadno možete menjati fokus na fotografiji. Kada su crno-bele fotografije u pitanju tu je svaka priča suvišna i slika stvarno govori hiljadu reči.

Što se tiče videa moguće je snimanje u 4k i full HD rezoluciji do 60 Fps a i tu su dostupni razni filteri.Sve u svemu, neverovatna količina detalja i kvalitet fotografija čak i u uslovima slabog osvetljenja kameru ovog telefona stavljaju na sam vrh trenutne ponude. Ukoliko tu dodamo i "brdo" različitih filtera i modova onda su P10 i P10 plus u ovom segmentu apsolutno dominantni a sardnja sa Leicom se ispostavlja kao pun pogodak.Jos jedan partner iz sveta akcionih kamera pridružio se Huawei prilikom kreiranja ovih telefona. U pitanju je američka firma GoPro koja je obezbedila alat pod nazivom Highlights uz pomoć kojeg možete napraviti video sastavljen od fotografija i klipova koji će prirodno i tematski biti spojeni, a biće im dodati i efekti tranzicije i muzika.Što se tiče saradnje na polju dizajna i tu je spisak podužiPanton Color Institut, jedno od najpoznatijih imena u svetu boja, odgovoran je sto P10 i P10 plus uz Dazzling Gold, Rose Gold, Mystic Silver, Graphite Black i Prestige Gold dolaze i u Dazzling Blue kao i u boji godine 2017. - Greenery.Svoj doprinos dao je i Londonski Univerzitet Central Saint Martins koji je u proces kreiranja dodataka za Huawei P10 uključio više od 60 svojih studenata.Sličnu stvar odradila je i Rico Manchit Au, umetnica koja stoji iza čuvenog brenda Ricostru i koja je svoju futurističku estetiku spojila sa inženjerskom izvrsnošću HUAWEI-a.Treba spomenuti i saradnju sa prestižnim časopisom Vogue u okviru koje će čuveni svetski modni fotograf Jumbo Tsui rekreirati osam naslovnih strana ovog časopisa koristeći kameru Huawei P10 telefon.Još nekoliko renomiranih svetskih fotografa uzelo je u ruke P10 kako bi istražili sve mogućnosti njegove impresivne kamere, a fotografije nastale ovim putem izložene su u čuvenoj Saatchi galeriji.Dakle, odličan kvalitet izrade i trajanje baterije, KIrin 960 i tehnologija veštačke inteligencije koje ga čine neverovatno brzim i praktično nemogućim za opteretiti i fenomenalna kamera su stvari koje preporučuju ovaj telefon. Ali, šta onda ne valja? Par sitnica...

Ako na sve ovo dodamo činjenicu da kupci HUAWEI uređaja po znatno nižoj ceni u odnosu na konkurenciju dobijaju proizvode koji svojim inovativnim rešenjima pomeraju granice i postavljaju standarde skoro da je izvesno da je samo pitanje vremena kada će kineski proizvođač preuzeti lidersku poziciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track