BUDUĆNOST JE STIGLA: Dolaze kamere za mobilne telefone koje gledaju kroz zidove!
Foto: Profimedia

SVI SU OVO ČEKALI

BUDUĆNOST JE STIGLA: Dolaze kamere za mobilne telefone koje gledaju kroz zidove!

Tech -

Gledanje kroz zidove zahvaljujući modernoj tehnologiji uskoro bi moglo da postane stvarnost.

Naučnici već godinama rade na rešenjima, a glavnu ulogu imaju laseri i druga sofisticirana tehnologija. Naučnici sa MIT-a razvili su sistem koji se zove CornerCamera koja koristi obične kamere pametnih telefona kako bi mogli da vide šta se nalazi iz ugla i tako uče blage promene u svetlu i senkama. Ovakvo rešenje bi moglo da pomogne vatrogascima da vide ima li ljudi u zgradama koje gore ili samovozećim automobilima da vide ko dolazi iza ugla.

foto: Profimedia

Osnovna ideja je jednostavna – svaki predmet reflektuje svetlost i pažljivim analziranjem svetla na podu, u blizini nekog ugla možete videti da se nešto s druge strane pomera. Te blage promene su nevidiljive ljudskom oku, ali naučnici su uspeli da ih uoče analziranjem ili prilagođavanjem snimaka s običnih kamera. Sastav te blage varijacije spaja sve u jednodimenzionalnu sliku. Međutim, još uvek ne može da se radi samo telefonom jer su potrebni poseban softver i laptop, ali naučnici kažu da je to samo zbog toga što nije razvijena mobilna verzija.

foto: Profimedia

Na MIT-u kažu da se još uvek ne mogu videti detalji objekta koji se kreće, ali mogu znati koliko se brzo kreće i neki detalj o njegovom položaju. Uz to da bi sistem radio, skriveni prostor iza zida treba biti dovoljno osvetljen, prenosi “Verge“.

Kurir.rs/B92, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track