JUBILEJ ELEKTRONSKOG LJUBIMCA: Stiže novi Tamagoči
Foto: Reuters

HIT

JUBILEJ ELEKTRONSKOG LJUBIMCA: Stiže novi Tamagoči

Tech -

Povodom 20. godišnjice danas se pušta u prodaju nova serija digitalne igračke koja je slavu stekla 90-ih godina i koja je zahtevala stalnu pažnju

TOKIO - Devedesete se vraćaju na velika vrata, a dokaz tome je i odluka japanske kompanije „Bandaj“ da, povodom 20. godišnjice od pojavljivanja tamagočija, pusti u prodaju novu i poboljšanu verziju digitalnog ljubimca.

Za one koji su rođeni u eri tač skrin ekrana, reč je o digitalnoj igrački smeštenoj u jajoliko kućište, koje se obično kačilo na ključeve.

Više faza rasta

Vlasnik ili igrač je imao samo jedan cilj - da odgaji ljubimca od bebe pa sve do odrasle jedinke. Tamagoči je prolazio kroz nekoliko stadijuma rasta, a brzina odrastanja je zavisila od brige koju bi mu igrač poklanjao. Bolja nega rezultirala bi odraslim stvorenjem koje je bilo pametnije, srećnije i zahtevalo je manje pažnje. Ali ako bi korisnik zapostavio svog tamagučija, on bi puštao iritirajuće zvuke poput plača, a na kraju bi i preminuo.

- Za mnoge klince generacije iks tamagoči je prva i omiljena digitalna igračka. Tajna njegove privlačnosti je dokaz da ljubav nikad ne izlazi iz mode - rekla je Tes Parsons-Brum iz kompanije „Bandaj“.

foto: AP

Šest verzija

Nova verzija je nešto manja od originala. Ima isti jajasti oblik i LCD ekran u boji i, naravno, ljubimac traži konstantnu pažnju. Vlasnici moraju da ga hrane, igraju se s njim i čiste za virtuelnim ljubimcem. Nova verzija ima šest različitih dizajna „ljuske“ i svaki sadrži šest likova.

E. K. - Foto: Reuters; AP

Činjenice

DA LI STE ZNALI?

- Prvi tamagoči je napravljen 1997. godine

- Nova verzija će koštati 14,99 dolara

- Primerci iz 1997. se prodaju i za preko 130 dolara

- Širom sveta je prodato preko 76 miliona komada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track