ASTEROID NAM SE PRIBLIŽAVA: Kada bi pogodio Zemlju, bilo bi to snagom od nekoliko hiljada A-bombi
Foto: Thinkstock

POSLE NJEGA NE OSTAJE NIŠTA

ASTEROID NAM SE PRIBLIŽAVA: Kada bi pogodio Zemlju, bilo bi to snagom od nekoliko hiljada A-bombi

Tech -
Nebeski objekat, nazvan asteroid 86666 (2000 FL10) predstavlja jedan od najvećih koji će u novijoj istoriji proleteti pored Zemlje.On trenutno putuje svemirom, brzinom većom od 64.000 kilometara na sat

VAŠINGTON - Asteroid veličine 2,6 kilometara prilibližio se Zemlji, a naučnici očekuju da će u naredna 24 sata, proći pored nje na razdaljini od 25 miliona kilometara, što je malo prema kosmičkim standardima, saopštila je NASA.

Nebeski objekat, nazvan asteroid 86666 (2000 FL10) predstavlja jedan od najvećih koji će u novijoj istoriji proleteti pored zemlje.On trenutno putuje svemirom, brzinom većom od 64.000 kilometara na sat, prenosi Raša tudej.

Tačna veličina objekta nije poznata, ali bi prema procenama, širina mogla da bude oko 2,6 kilometara. Stručnjaci kažu da je ta veličina dovoljna da se smatra potencijalno opasnim objektom, jer ukoliko bi pogodio našu planetu, to bi bilo isto kao da više hiljada atomskih bombi eksplodira odjednom i koji bi mogao da ubije milione ljudi.

Veći su izgledi da bi nepoželjni gost mogao da udari u okean, nego u kopno, što bi moglo ogromne količine vode da pošalje u atmosferu i izazavati ogroman cunami i ogromne poplave.Sunčeva svetlost bi mogla biti blokirana godinama, oblacima prašine, prljavštine i vode, što bi prouzorkovalo veštačku zimu, pa bi mnoge vrste mogle da izumru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track