BIĆE SKORO PROPAST SVETA: Samo 3 minuta deli nas od apokalipse
Foto: AP Photo

Sve smo bliži smaku

BIĆE SKORO PROPAST SVETA: Samo 3 minuta deli nas od apokalipse

Tech -
To je drugo, najmanje vremensko rastojanje do sudnjeg dana od 1947. godine kada je napravljen sat nuklearne apokalipse

VAŠINGTON - Zemlja je danas bliža smaku sveta nego ikada u poslednjih trideset godina, upozorili su naučnici koji su za dva minuta pomerili unapred veliku kazaljku na zamišljenom "satu nuklearne apokalipse".Apokaliptični sat sada simbolično pokazuje tri, umesto pet minuta do zamišljene opšte kataklizme.To je drugo, najmanje vremensko rastojanje do sudnjeg dana od 1947. godine kada je sat napravljen. Bliže poklopljenim kazaljkama bili smo samo 1953. kada su Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez napravili prvu hidrogensku, superbombu.

Stručnjaci okupljeni oko "Biltena atomskih fizičara", među kojima je nekoliko Nobelovaca, smatraju da je pretnja koja se nadvila nad našom planetom rezultat globalnog zagrevanja kao i gomilanja i modernizacije nuklearnog naoružanja.Naučnici bar jedanput godišnje procenjuju da li je potrebno pomerati kazaljke na "apokaliptičnom satu".

Ipak, od 1947. godine oni su to učinili tek 18 puta.Sat "Sudnjeg dana" je poslednji put podešen u januaru 2012, kada je skazaljka za minut pomerena bliže "ponoći", odnosno opštoj kataklizmi."Danas nekontrolisane klimatske promene i trka u nuklearnom naoružanju koja proističe iz modernizacije ogromnih arsenala predstavljaju izuzetne i neporecive pretnje po dalji opstanak čovečanstva", upozorio je direktor "Biltena atomskih fizičara" Kenet Benedikt, a preneo Rojters.

On je rekao da svetski lideri ne deluju dovoljno brzo da bi zaštitili svet od potencijalne katastrofe, a da je kazaljka na satu pomerena kako bi se oni podstakli na akciju."Ti propusti rukovodstva ugrožavaju svaku osobu na planeti", zaključio je Benedikt.Promena na satu je objavljena manje od nedelju dana nakon što su američki zvaničnici saopštili da su 2014. godine na našoj planeti zabeležene dosad najviše temperature, što je još jedan dokaz da ljudi uništavaju klimu sagorevajući fosilno gorivo koje oslobađa štetne gasove u atmosferu.

Naučni i bezbednosni odbor "Biltena" je upozorio da koraci koji se preduzimaju protiv klimatskih promena ne ispunjavaju očekivanja ni od pre pet godina, a kamoli aktuelne potrebe, dok se investicije i dalje slivaju u infrastrukturu za fosilna goriva.Odbor "Biltena" je preporučio akciju kako bi se ograničile emisije štetnih gasova, smanjili troškovi koji se izdvajaju za programe modernizacije nuklearnog oružja, i obnovili napori u cilju nuklearnog razoružavanja."Mi ne kažemo da je prekasno za preduzimanje akcije, ali se mogućnosti za delovanje brzo zatvaraju", objasnio je Benedikt i poručio da "svet mora da se probudi iz letargije i počne da nešto menja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track