DO SADA NEVIĐENI KOSMIČKI DOGAĐAJ: Zvezda se izvukla iz ambisa crne rupe
Foto: Youtube/screenshot

Prvi zabeležen slučaj

DO SADA NEVIĐENI KOSMIČKI DOGAĐAJ: Zvezda se izvukla iz ambisa crne rupe

Tech -
Po prvi put u dosadašnjoj istoriji je zabeleženo kako crna rupa proždire zvezdu, ali ono što je zanimljivo je da se deo njenog sadržaja vratio nazad.
Ilustracija Foto:Profimedia
Ilustracija Foto:Profimedia

Naime, naučnici su pratili zvezdu veličine našeg Sunca dok skreće sa normalne putanje ka ogromnoj crnoj rupi. Zatim su zapazili kako deo njenog materijala “beži” sa ivice crne rupe. Ovo je prvi zabeležen slučaj nekog tela koje je uspelo da se otrgne velikoj gravitaciji crne rupe.

„Ovakvi događaji su izuzetno retki“, izjavio je Sjoert van Velzen, vođa tima koji je proučavao pomenutu zvezdu čiju je putanju pratio sedam meseci. Ogromne crne rupe se obično nalaze na ivicama velikih galaksija. Ona koja je uočena, nalazi se na ivici jedne manje galaksije i milion puta je veća od našeg Sunca. Ipak, dovoljno je velika da proguta zvezdu. “Još uvek ne znamo kako crna rupa uništava zvezdu. Sudeći prema našim otkrićima, delovi zvezde mogu da joj umaknu, a ovo istraživanje će u velikoj meri doprineti kompletiranju teorije o funkcionisanju crnih rupa”, zaključuje van Velzen.

Galaksija u kojoj je primećen ovaj neobični kosmički događaj od Zemlje je udaljena 300 miliona svetlosnih godina. Crne rupe koje su naučnici ranije posmatrali, uglavno su bile tri puta udaljenije, a simulacija "gutanja" planete izgleda ovako.

Source: Massive black hole shreds passing star by rumblestaff on Rumble

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track