GENIJE KAKAV SE JEDNOM RAĐA: Tesla pre skoro 100 godina predvideo pametne telefone!
Foto: Profimedia

Verovali ili ne

GENIJE KAKAV SE JEDNOM RAĐA: Tesla pre skoro 100 godina predvideo pametne telefone!

Tech -
Bićemo u mogućnosti da komuniciramo jedni sa drugima direktno, odmah, bez obzira na udaljenost, rekao je slavni naučnik

Jedan od najvećih umova ikada, srpski naučnik Nikola Tesla predvideo je pre skoro 100 godina da ćemo imati pametne telefone.

"Kada se bežični prenos savršeno upotrebi cela Zemlja će biti pretvorena u ogroman mozak, što u stvari i jeste...() Bićemo u mogućnosti da komuniciramo jedni sa drugima direktno, odmah, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, mi ćemo moći da putem televizije i telefona da se vidimo i čujemo kao da smo uživo licem u lice, bez obzira na udaljenost o dnekoliko hiljada kilometara. A ti uređaji će biti mnogo jednostavniji u poređenju sa telefonima koje imamo. Čovek bi mogao da takav uređaj nosi u džepu", rekao je Tesla u jednom intervjuu 1926.

Tesla je bio jedan od najvećih svetskih naučnika i pronalazača. On je radio, trpeo i borio se, zato što je verovao da će njegovi izumi promeniti čovečanstvo. I bio je u pravu.

Vežbao je samokontrolu kako bi svoje telo i um održavao mladim, u nadi da će rad i zasluge govoriti o njemu u budućnosti:

"Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka".

"Neka budućnost kaže istinu, procenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio".

"Čovek mora vežbati umerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kojem pogledu, da bi tako održao sebe mladim u telu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada".

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti".

(Businessinsider/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track