Kad mu se srušio krov, Haris (18) iz Sarajeva napravio pametan crep
Foto: Profimedia

Pametni solarni crep

Kad mu se srušio krov, Haris (18) iz Sarajeva napravio pametan crep

Tech -
Kod mog suseda se od težine snega urušio krov, pa sam se bacio na posao kako bi smislio nešto što će to onemogućiti, govori dečak

Haris (18) je rođen u Nemačkoj, ali živi u Sarajevu. Četvrti je razred Elektrotehničke škole, stoji iza projekta "Pametnog solarnog crepa". Kako nam kaže, prvi su na Balkanu s ovom idejom za koju se nadaju da će postići veliki uspeh.

Svrha crepa je da štiti kuću od različitih vremenskih uslova (kiša, sneg), kao i da proizvodi električnu energiju.Na ideju je došao pre nekoliko godina kada je Sarajevo bilo u kolapsu zbog snega.

"Kod mog suseda se od težine snega urušio krov, pa sam se bacio na posao kako bi smislio nešto što će to onemogućiti.

U prvoj fazi razvijanja projekta, odlučio sam da crep bude građen od lakih materijala kao što su karbon i plexiglass. U drugoj fazi razvijanja projekta, dodao sam na prvobitnu ideju električne grejače koji će topiti sneg i neće mu dozvoliti da ostane na krovu", priča Haris.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U trećoj fazi kreiranja crepa odlučio je s prijateljima dati crepu nešto što će ga činiti počasnim gostom 21 stoleća. Odlučili su dodati solarne ćelije koje će stvarati električnu energiju.

"Glavne prednosti crepa su što proizvodi električnu energiju, ima u sebi električne grejače koji se uključe zimi i sprečavaju da sneg ostane na krovu, štiti kuću od razičitih vremenskih uslova, građen je od materijala koji mu pružaju čvrstoću koju ne poseduje standardni crep, a u isto vreme mu daju lakoću", kaže Haris.

Dodaje kako se može dogoditi i višak električne energije koja se može prodati.

Ono što je zanimljivo kod "Pametnog solarnog crepa" je to što će imati aplikaciju na mobitelu s koje se može kontrolisati i nadgledati sve.

"Pametni solarni crep ima malu LED diodu koja može menjati boje tako da ćete putem mobilnog moći promeniti boju krova za Božić, Novu godinu ili neki drugi praznik", napominje Haris.

"Za "Pametni Solarni Crep" možemo garantirati da je nešto novo i prvi put u svetu napravljeno s prostora Balkana", tvrdi ovaj inovator.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(haber.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track