KAKO VI IZVLAČITE USB? Da li sigurno uklanjanje radi ili je u pitanju potpuna besmislica?
Foto: Profimedia

Šta će se desiti?

KAKO VI IZVLAČITE USB? Da li sigurno uklanjanje radi ili je u pitanju potpuna besmislica?

Tech -
Možda nije jedan od gorućih tehnoloških problema, ali uklanjanje USB uređaja ipak spada u onu kategoriju “uvek nas je zanimalo, ali nikada se nismo potrudili da pronađemo odgovor“. E pa evo ga

Svi smo prošli kroz to: staviš USB uređaj (bilo stik, eksterni hard disk ili nešto treće) u kompjuter ili laptop, prebaciš nešto sa ili na njega i varvarski ga izvučeš napolje, samo kako bi te dočekao gnev, bes i paljba uvreda prijatelja, članova porodice, devojke/dečka ili kućnog ljubimca! “Jesi ti normalan?!“, vikaće najčešće u takvoj situaciji, kao da si upravo počinio genocid nad kucama i macama i teatralno dodati: “Ne smeš vaditi USB tako, moraš da ideš na safely remove!” Naime, kada se radi o ovoj problematici svi su odjednom vrhunski IT stručnjaci, a vama se po glavi mota samo ona stara “Život je prekratak za safely remove USB diska“. Pa ko je onda u pravu?Ukratko, svi i niko! Kako bi dobili perspektivu, moramo da se vratimo u praistoriju, tačnije nekih 40 godina u prošlost kada su počeli da se pojavljuju prvi uređaji za prenos podataka te funkcionalni operativni sistemi. Tada je kompjuterska tehnologija bila kruta i softver nije mogao da proceni kada se vrši nekakav prenos ili korišćenje podataka s prenosnih diskova pa se očekivalo kako će takav uređaj biti spojen (“mount“) na sam kompjuter dok se zadatak ne obavi i dok nije sigurno ukloniti ga(“unmount“). Kako bi to i osigurali, mnogi su čitači prenosnih diskova fizički sprečavali korisnike da ih izvade dok on ne bi obavio niz radnji ili uneo određenu naredbu u operativnom sistemu, što je bila preteča onog što danas nazivamo “Safely Remove Hardware and Eject Media“.

Pojavom malenih USB uređaja korisnik ga je jednostavno mogao izvući kada je poželeo, ali se pojavio rizik kako bi to moglo da ošteti sam uređaj, kompjuter ili podatke. To može da se dogodi ako se USB uređaj ili podaci na njemu koriste u trenutku kada ga fizički izvučete, a posledice mogu biti benigne poput rušenja samog programa, ali i ozbiljnije, kao što je reset sistema ili ono najgore: gubljenje samih podataka s USB uređaja! Tu na scenu stupa sigurno uklanjanje, koje gotovo u trenu prekida sve moguće akcije između USB uređaja i centralne jedinice, obaveštava sve programe na koje bi to moglo da utiče što će se dogoditi i upozorava samog korisnika kako prekida neki proces ili akciju.

foto: PRofimedia
foto: PRofimedia

Iako je još donedavno bilo jako opasno ignorisati sigurno uklanjanje USB uređaja, danas gotovo svaki operativni sistem ima niz protokola koji eliminišu svaku veću opasnost, od automatskog gašenja programa koji bi mogli da budu ugroženi takvim akcijama do svojevrsnih predkalkulacija kojima operativni sistem uzima u obzir činjenicu kako bi korisnik mogao nesmotreno da izvuče USB uređaj, pa neprekidno radi bekap. Drugim rečima, šanse da vam se u današnje vreme nešto dogodi s uređajima i podacima ako samo izvučete USB stik ili disk gotovo da ne postoje, ali preporuka je da ipak idete na sigurno uklanjanje. Jer ovo će vam verovatno proći 99 puta, ali stoti put sve može da ode u propast, a stari Marfi nalaže kako će baš to biti nešto turbo bitno!(Idesh.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja