KINA ĆE DOBITI NEVIDLJIVI AVION: Kineski naučnici napravili novi materijal za stelt tehnologiju
Foto: Profimedia

Apsorbuje mikrotalase

KINA ĆE DOBITI NEVIDLJIVI AVION: Kineski naučnici napravili novi materijal za stelt tehnologiju

Tech -
Kinseka grupa naučnika napravila je materijal koji bi trebalo da posluži za oklop budućih borbenih aviona i time ih učini još težim za detektovanje na radaru.

Ovaj novi materijal odbija mikrotalase radara, a inače materijali koji imaju sličan efektat isuviše su debeli da bi se implementirali u industriju aviona, ali ovaj novi materijal je dovoljno tanak za oblaganje vojne opreme.

Danas, radari koriste razne nizove antena koji usmeravaju mikrotalase pa pružaju približne informacije o veličini i udaljenosti objekta. A materijali koji apsorbuju mikrotalase, ne vraćaju signal natrag do prijemnika, pa se avion, osobi koja gleda u ekran radara, može učiniti kao ptica.“Naš apsorber je gotovo deset puta tanji od konvencionalnih”, kaže Venhua Su, član tima kineskog Huanžong univerziteta za nauku i tehnologiju.

U njihovom naučnom radu, objavljenom u stručnom časopisu “Journal of Applied Physics”, opisano je da je materijal sačinjen od poluprovodljivih dioda i kondenzatora koji su utisnuti u štampanu ploču. Taj sloj se nalazi ispod sloja bakarnih otpornika i kondenzatora debelih samo 0,04 milimetra. Nakon toga sledi sloj tankog metala koji ima saćastu strukturu i sloj tankog ravnog metala. Stelt tehnologija smatra se ključnom u vojnom vazduhoplovstvu i do sada je njom dominirala Amerika. Ipak, ovo istraživanje i sve veći razvoj vojne opreme, Kinu bi uskoro mogao da stavi na lidersku poziciju.

Source: F-35C fighter jet makes first aircraft carrier landing by rumblestaff on Rumble

(defenseone.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track