NASA ISPITUJE NESREĆU: Eksploziju skrivili sovjetski motori?

Incident u bazi Valops

NASA ISPITUJE NESREĆU: Eksploziju skrivili sovjetski motori?

Tech -
Raketne motore SSSR je koristio od 1969. do 1972, ali su povučeni zbog više nesreća. Nisu korišćeni dok ih nije uzela kompanija „Orbital sajensiz“

VAŠINGTON - Raketa „Antares“ eksplodirala je samo nekoliko sekundi posle lansiranja sa baze Valops, pa je američka agencija NASA pokrenula veliku istragu o ovom događaju. Pojedini mediji za katastrofu su okrivili zastarele sovjetske motore, koje raketa koristi.Raketa „Antares“ kompanije „Orbital sajensiz“ trebalo je da do Međunarodne svemirske stanice pošalje kapsulu „Signus“, u kojoj je bilo 2,3 tone hrane.

Trenutak nesreće... Eksplozija se dogodila sekund po poletanju
Trenutak nesreće... Eksplozija se dogodila sekund po poletanju

Ispitivanje- Kada je reč o „Antaresu“, nijedna naša raketa neće biti lansirana dok ne shvatimo šta se dogodilo. U jedno sam siguran - otkrićemo šta je pošlo po zlu, ispravićemo to i ponovo poleteti - rekao je Frank Kalbertson, izvršni potpredsednik kompanije „Orbital sajensiz“.Majk Safredini, šef programa MSS u NASA, kaže da su o nesreći odmah obavestili astronaute u orbiti.- Razočarani su, ali imaju dovoljno zaliha na stanici, a uskoro ćemo im dopremiti još - rekao je on.Vašington post objavio je tekst u kome tvrdi da su nesreću najverovatnije skrivili stari sovjetski raketni motori, koje je OS otkupio i koristi za „Antares“.- Sovjetski raketni motori N33 korišćeni za rakete N1 smatrani su moćnim, ali su više puta zakazali između 1969. i 1972. godine, pa su povučeni. Nisu korišćeni sve dok ih nije preuzela kompanija „Orbital sajensiz“. Zvaničan razlog eksplozije nije još objavljen, ali mnogi već za nju krive zastarele sovjetske motore - piše Vašington post.

Rizik... Raketni motor N33
Rizik... Raketni motor N33

Loš izbor rečiIpak, najveći bes u javnosti bilo je prvobitno saopštenje NASA, u kojem je za nesreću iskorišćen termin peh.- Peh je kada slomite prozor. Ovo je katastrofa vredna milijardu dolara - napisao je Tom Pejk na internetu, dok je Stiven Karmikl napisao: „Ako je ovo peh, ne želim da budem u blizini kad se dogodi katastrofa“. Ovo je četvrta kapsula „Signus“ koja je upućena ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

„Progres“RUSI NUDE POMOĆSvemirska teretna letelica „Progres“, sa hranom i drugim neophodnim stvarima, uspešno se odvojila sa ruskog raketnog lansera „Sojuz“ i na putu je ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS). Na letelici se nalaze gorivo, hrana, kiseonik i oprema za naučna ispitivanja, kao i pisma za rusku i američku posadu na MKS.- Ako bude zahteva za hitnu dostavu američkih zaliha za MKS, mi ćemo odgovoriti - rekao je zvaničnik ruske svemirske agencije Aleksej Krasnov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track