NAUKA MU VRATILI OSMEH NA LICE: Pomoću misli posle 40 godina pokreće ruke!
Foto: Printskrin

Revolucionarno

NAUKA MU VRATILI OSMEH NA LICE: Pomoću misli posle 40 godina pokreće ruke!

Tech -
Les je u stanju da umom kontroliše protetičke udove, a sve što treba da uradi jeste da razmišlja o pokretima i ruke će ga slediti

Les Bau iz Kolorada izgubio je obe ruke u nesreći sa strujom pre više od 40 godina. Ipak, stručnjaci sa Džon Hopkins univerziteta i Odbrambene agencije za napredna istraživanja i projkete (Darpa) vratili su, ne samo osmeh na lice ovom čoveku već i sposobnost da posle više decenija ponovo samovoljno pokreće ruke.Les je u stanju da umom kontroliše protetičke udove, a sve što treba da uradi jeste da razmišlja o pokretima i ruke će ga slediti.

Les nosi opremu zvanu “socket” koja spaja protetičke ruke sa njegovim telom, odnosno ništa nije trajno vezano za njega.

Pomoću ovakve tehnike, istraživači su merili na koji način njegovi mišići i nervi reaguju kada razmišlja o pokretima ruku. Ubrzo potom kada bi razmislio da ruku pomeri ulevo ili udesno, postavi šaku u određeni položaj, ili dohvati nešto, protetičke ruke ispunjavale bi njegove želje. Muškarac iz Kolorada je prvi kojem su obe ruke amputirane do lakta i koji nosi dva protetička uda odjednom zbog čega mu istraživači posvećuju dosta vremena. On provodi mnogo vremena vežbajući da ispuni razne zadatke.

"Možda ću biti u stanju da ubacim novčić u automat i izvučem čokoladicu ili sok iz nje. To su najprostije stvari o kojima većina ljudi nikada i ne razmišlja", rekao je Les.

http://www.youtube.com/watch?v=9NOncx2jU0Q

Hafington post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track