DA LI STE MEĐU NJIMA: Ovo su najveće prevare na Fejsbuku na koje ste naseli ove godine!
Foto: AP

Obmana na društvenim mrežama

DA LI STE MEĐU NJIMA: Ovo su najveće prevare na Fejsbuku na koje ste naseli ove godine!

Tech -
Saznajte koje ste to lažne vesti šerovali ili čitali na društvenim mrežama u 2014. godini, od širenja statusa koji navodno osigurava vaše fotografije, pa sve do lažnih smrti poznatih

Rastom popularnosti i povećanjem broja korisnika povećava se broj i brzina širenja raznih lažnih objava, na koje često mogu da prevare čitav svet. Ovo je lista najvećih obmana u koje je većina poverovala ove godine.

Status koji osigurava zaštitu objavljenih fotografija

Posle promene uslova korišćenja Fejsbuka, sigurno ste kod nekih svojih prijateljia videli status u kojoj se navodi da će kopiranjem i objavljivanjem iste na svojim profilima korisnici osigurati privatnost svojih fotografija, pozivajući se na Bernsku konvenciju.

Iako objava nije imala nikakvu formalnu važnost, osim što je nekome poslužila da se dobro nasmije naivcima, mnogi su korisnici su je shvatili ozbiljno i šerovali na svom profilu.

Smrt Mekolija Kalkina

Društvene mreže su sklone RIP statusima i grupama, a jedna od najozbiljnije shvaćenih lažnih objava bila je smrt zvezde filma "Sam u kući" Mekolija Kalkina. Grupa osnovana povodom njegove "smrti" dodala ulje na vatru i potvrdila da je stvar istinita u što su mnogi poverovali.

Smrt Beti Vajt

U sepmtembru se pojavila vest o smrti legendarne Beti Vajt, a sve je počelo kada je na portalu Empire News objavljena vest o tome. "Šala" očito nije shvaćena pa su korisnici na Facebooku vest podelili čak 2 miliona puta.

Punjenje ajfona u mikrotalasnojNakon što se na Fejsbuku pojavila "reklama" sa Eplovim logom o punjenju mobilnog telefona u mikrotalasnoj, mnogi su korisnici tako ozbiljno shvatili, pa su osvanule hiljade fotografija sprženih uređaja.

Fejsbuk počinje da naplaćuje članstvo

Skoro svake godine se pojavi glasina o naplaćivanju Fejsbuka, i to po ceni od 2,99 dolara mesečno. Ova "vest" je potom podeljena čak 2,3 miliona puta. Uprkos činjenici da su iz kompanije više puta jasno i glasno poručili da će uvek biti besplatno, svake godine veliki broj ljudi i dalje nasedne na ovu prevaru.

Vest o Benksijevom hapšenju

Čuveni majstor grafita, Benksi, navodno je bio uhapšen i njegov identitet posle toliko godina misterije, otkriven. Vest je preneneo čak i BBC, što je navelo mnoge medije da se radi o relevantnoj informaciji. Međutim, brzo je demantovano, tako da je njegovo lice i dalje nepoznato.

Napad na SAD 11. septembra se nikada nije dogodio

Pojavio se čak i video, koji donosi "dokaze" o tome da se napad na njujorške blizanakinje zapravo nikada nije dogodio. Ovaj video i vest korisnici su podelilio čak 380.000 puta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track