AVION BUDUĆNOSTI: Erbas patentirao letelicu nalik letećem tanjiru
Foto: Reuters

Kao NLO

AVION BUDUĆNOSTI: Erbas patentirao letelicu nalik letećem tanjiru

Tech -
Budući putnici vezivaće pojaseve u salonima, koji po obliku podsećaju na gigantsku krofnu

LONDON - Korporacija Erbas (Airbus) patentirala je konstrukciju aviona budućnosti, koji svojim oblikom podseća na leteći tanjir. "Letelica budućnosti, prema zamisli kompanije, ne izgleda toliko kao tradicionalni avion, koliko podseća na nešto iz stripova naučne fantastike 50-ih godina", navodi list.

Ako patent koji je napravila evropska vazduhoplovna kompanija bude realizovan, budući putnici će vezivati pojaseve u salonima, koji po obliku podsećaju na gigantsku krofnu ili leteći tanjir, dodaje se u tekstu.

Oblik, koji liči na neidentifikovani leteći objekat (NLO) doprinosi rešavanju problema s kojima se suočavaju konstruktori aviona. Cilindrična forma korpusa aviona je dobra i pomaže da se izdrži opterećenje kabine pod pritiskom.

Smisao ovog pronalaska je da obezbedi jednostavno, ekonomično i efikasno rešenje tih problema, ili u krajnjoj instanci da prevaziđe nedostatke. Po mišljenju autora konstrukcije, novi oblik može da dozvoli avionima da ekonomišu sa gorivom, prenosi list. Kompanija je saopštila da je odlučila da patentira potencijalnu ideju, što ne znači da ona namerava odmah da počne razvoj aviona u obliku letećeg tanjira.

(Tanjug/Fajnenšel tajms)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track