PATIKE SA GPS: Pametne cipele koje vam pokazuju put!

Povedi me sa sobom

PATIKE SA GPS: Pametne cipele koje vam pokazuju put!

Tech -
Patike će uz pomoć blututa biti povezane sa pametnim telefonom i uz pomoć Gugl mape će slati signal i usmeravati čoveka da li treba da ide levo ili desno

NJU DELHI - Junjakinja filma "Čarobnjak iz Oza" Doroti treba samo da lupi svojim crvenim cipelicama i da se vrati svojoj kući u Kanzas, a od septembra će slično biti moguće i u stvarnom svetu.

Naime, jedna indijska firma obećava da će to uraditi sa novim, "pametnim" patikama, opremljenih GPS-om, koji će uz pomoć vibracije nosiocu davati uputstvo kuda treba da ide.

Crvene patike, koje će računati broj koraka, udaljenost i broj kalorija, pod nazivom "LeChal", što na Hindu jeziku znači "povedi me sa sobom" naći će se u prodaji od sledećeg meseca.

Patike će uz pomoć bluetooth-a biti povezane sa "pametnim" telefonom i uz pomoć Google mape će slati signal i usmeravati čoveka da li treba da ide levo ili desno.Ove patike su smislili inženjeri 30-godišnji Krispian Lorens i 28-godišnja Anirut Sšarma koji su svoju firmu "Decere" osnovali u malom stanu 2011. godine, a uz podršku investitora sada imaju 50 zaposlenih.

"Dobili smo ideju i shvatili da bi to pomoglo slabovidim ljudima", rekao je Lorens i dodao da su ih i sami probali, a onda je on pomislio "čekaj malo, pa i ja bih voleo ovo da imam". Lorens objašnjava da te patike daju osećaj slobode, jer nema više potrebe gledati u telefon i pratiti mapu.

"Zamislite da vas neko drži za rame i usmerava, vaše telo prirodno reaguje i skreće levo ili desno, a to je način na koji funkcionišu patike "Lechal"", kaže on.

"Pametne" cipele se već nalaze na tržištu i pomažu ljudima koji pate od demencije i deci čiji roditelji žele da znaju gde se oni nalaze, ali Lorens i Šarma veruju da će njihove biti prve koje će biti namenjene svima i da će se fokusirati i na dizajn, a ne samo na funkcionalnost.Oni kažu da do sada već imaju 25.000 porudžbina za svoje cipele čija se cena kreće od 100 do 150 dolara. Do sada su ih prodavali preko preporuke i preko sajta, a u pregovorima su sa kompanijama iz Indije i SAD-a.

http://www.youtube.com/watch?v=ucK6jhdRlUY#t=35

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja