POČETAK ISTORIJE: Evropski robot se prizemljio na kometu!

Posle deset godina

POČETAK ISTORIJE: Evropski robot se prizemljio na kometu!

Tech -
Misija laboratorijskog robota je da uzme uzorke koji bi mogli da daju saznanja o poreklu solarnog sistema, i o nastanku vode i života na Zemlji. Laboratorijski robot veličine je veš mašine
1 / 3

DARMŠTAT - Robot Evropske svemirske agencije (ESA) File sleteo je danas na površinu centralnog dela komete, što je prvi takav poduhvat u istoriji, javila je danas Evropska svemirska agencija (ESA). "Nalazimo se na kometi" 67P/Čurjumov-Gerasimenko "veoma smo srećni" saopštila je ESA.

To je vrhunac desetogodišnje misije istraživanja komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko i prvi put da je oprema za istraživanje spuštena na jednu kometu. Evropska agencija je navela da je dobila signal od laboratorijskog robotskog modula File teškog 100 kilograma kada je sleteo na ledenu površinu komete nazvane 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Potrebno je još provera da bi se utvrdilo u kom stanju je robot. Misija laboratorijskog robota je da uzme uzorke koji bi mogli da daju saznanja o poreklu solarnog sistema, i o nastanku vode i života na Zemlji. Laboratorijski robot veličine je veš mašine.

Bilo mu je, prema ranijim najavama, potrebno sedam časova da se u slobodnom padu spusti na kometu, koja je u svojoj najudaljenijoj tački od Sunca udaljena 5,6 astronomskih jedinica ili oko 850 miliona kilometara. Programiran je za izvođenje devet eksperimenata, a sadrži i bušilicu uz pomoć koje će uzimati uzorke sa površine komete za analizu.

Zbog ogromne udaljenosti komete potrebno je skoro pola sata da signali sa sonde Rozeta, koja ostaje u njenoj orbiti, stignu do Zemlje.

http://www.youtube.com/watch?v=5b7u6stKgfs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track