PRVA POMOĆ: 12 saveta za duže trajanje baterije vašeg Android telefona
Foto: Profimedia

Jednostavno

PRVA POMOĆ: 12 saveta za duže trajanje baterije vašeg Android telefona

Tech -
Postoji nešto što možete da učinite da poboljšate trajanje baterije vašeg telefona, a da ne morate da ga ugasite, stavite ga u fioku i nadate se da vas niko nikada neće pozvati

Trajanje baterije je jedan od najvećih problema kod današnjih Android telefona. Izvadite SIM karticu, isključite Wi-Fi i ne pipajte telefon i on će izdržati nedelju dana sa jednim punjenjem. Ali, pokušajte da ga koristite za bilo šta "pametno" i tu nastaje problem.

Tužno je što merimo trajanje baterije današnjih telefona u satima, a ne u danima i što je merilo kvalitetne baterije da može da izdrži ceo dan sa jednim punjenjem.

Da li postoji nešto što možete da učinite da poboljšate trajanje baterije vašeg telefona, a da ne morate da ga ugasite, stavite ga u fioku i nadate se da vas niko nikada neće pozvati?

Da, postoji. Naravno, nije moguće da odjednom udvostručite trajanje baterije menjanjem nekoliko podešavanja, ali trebalo bi da možete da dobijete još nekoliko sati, bez preteranog ugrožavanja performansi.

Evo nekoliko jednostavnih metoda za poboljšanje trajanja baterije na vašem Android telefonu.

1. Podesite vreme za spavanje

Neki današnji telefoni vam daju mogućnost da, na primer, isključite mobilni signal i Wi-Fi posle određenog vremena. Stavljanje vašeg telefona u ovu vrstu kome, će sačuvati bateriju. Ako vaš telefon ne omogućava zakazivanje aktivnosti, instalirajte aplikaciju kao što je Tasker i isključite sve nepotrebne stvari preko noći. Ili jednostavno sami stavite telefon na mod za letenje avionom. I vi ćete bolje spavati.

2. Isključujte Wi-Fi kada vam nije potreban

Ako vaš telefon konstantno pokušava da se konektuje na svaki Wi-Fi signal u okolini, bespotrebno trošite bateriju. Isključite Wi-Fi kada izlazite ili kada znate da vam neće biti potreban. Prečica na ekranu će vam pomoći u tome. Smatrajte da je to nešto dosadno, ali ključno što morate da uradite, isto kao što uvek stavljate pojas kada vozite.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Otpremanje i sinhronizacija samo preko Wi-Fi konekcije

Ako ste zaljubljenici u Dropbox ili koristite servise za sinhronizaciju muzike, profitiraćete time što ćete otpremati podatke samo koristeći Wi-Fi. Znatno je brže, što znači da je telefonu potrebno manje vremena na mreži i manje će crpeti bateriju.

4. Obrišite nepotrebne aplikacije

Kada su moderne Android aplikacije u pitanju nikada ne znate koja radi u pozadini, koja vrši multi-tasking, otprema podatke ili pravi sopstvene kopije… Pokušajte da umanjite šansu da nešto nasumično usisava bateriju, konstantno pokušavajući da se konektuje na neki nepostojeći server tako što ćete obrisati sve aplikacije koje ne koristite.

5. Koristite push notifikacije ukoliko je to moguće

Androidova ugrađena aplikacija za e-mail je odlična, ali pustiti je da proverava poštu svakih 15 minuta nije najbolja ideja kada je baterija u pitanju. Ako vaš e-mail provajder omogućava push notifikacije, koristite ih – npr. odlična Hotmail aplikacija ih omogućava, što će pomoći da se baterija manje troši.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

6. Proveravajte se

Aplikacije kao što je Battery Doctor će vam omogućiti bolji uvid u to šta doslovno jede vašu bateriju nego što to čini ugrađen Android kontrolor trajanja baterije, što će vam omogućiti da uočite ko je glavni krivac za ceđenje baterije. I ako možete da živite bez njega, rešite ga se.

7. Instalirajte dodatak (widget) za podešavanje osvetljenja ekrana

Stavite ekran vašeg telefona na najmanju moguću osvetljenost, jer je vaš ekran najveći potrošač energije. Zatim, na ekran postavite dodatak za brzu promenu između jakog i slabog osvetljenja i to na mesto gde ćete moći da ga pronađete i onda kada ga ne vidite (kao kada koristite telefon napolju). Povećavajte osvetljenje ekrana samo onda kada je to potrebno. To može pomoći, jer čak i opcija automatskog podešavanja osvetljenja koristi određenu količinu energije jer senzor svetla treba da oseća svetlost.

8. Rešite se dodataka (widgets)

Da, dodaci su ključni deo Androida i mi želimo da ovaj vodič bude praktičan, a ne da vam kažemo da se rešite svega, ali da li vam je zaista na ekranu potreban dodatak za Facebook koji se konstantno osvežava? On je samo pun postova raznih ljudi, a dodatak koji konstantno osvežava sadržaj znatno troši bateriju tokom dana, čak iako aktivirate telefon samo na par sekundi da proverite poruku.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

9. Isključite vibraciju pri kucanju (haptic feedback)

Sigurno je vaš mozak dovoljno istreniran da zna da li ste nešto pritisnuli ili ne? Ako jeste, isključite sve opcije vibracije pri kucanju. Ove kratke vibracije troše energiju svaki put kada pritisnete taster, pa zato pokušajte da se naviknete na život bez povratne informacije o dodiru tastera.

10. Isključite GPS

Ukoliko niste jedan od onih ljudi koji koriste Foursquare da objave svaki put kada odu do prodavnice da kupe kesicu čipsa, ne postoji razlog da vam GPS bude konstatno aktivan. Uključujte ga samo onda kada vam je potreban i koristite opciju koja omogućava vašem telefonu da vas locira putem Wi-Fi konekcije. Wi-Fi lokacija je uglavnom dovoljna većini aplikacija. Ako im je potreban GPS, dovoljno su pametne da vam to i kažu.

11. Stavite vaš telefon na sims prozora…

Jaka konekcija vašeg telefona sa mrežom zahteva manje energije, tako kažu tehničari. Zato, umesto da ga držite u džepu, stavite ga negde i postavite ga u takav položaj da indikator mreže pokazuje maksimum. Najobičnije okretanje telefona za 45 stepeni na vašem stolu može da produži trajanje baterije. Kakvo otkriće, ha?

12. …i održavajte ga hladnim

Baterije najbolje rade pri nižim temperaturama. Pri dužem izlaganju višim temperaturama vremenom gube svoju efikasnost. Stavljanje telefona u labaviji džep može pomoći ili, na primer, hlađenje dok se puni. To možda nije najbolje iskorišćen radni dan, ali barem ćete biti u mogućnosti da odete na Twitter pri povratku kući.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

(techradar.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track