REVOLUCIONARNO: Mašina pronalazi ubice za sat i po

Veliki napredak u forenzici

REVOLUCIONARNO: Mašina pronalazi ubice za sat i po

Tech -
Uređaj „RapidHIT“ sposoban je da za svega 90 minuta testira DNK i uporedi ga s onim iz baze podataka

VAŠINGTON - Tim britansko-američkih naučnika napravio je uređaj „RapidHIT“, sposoban da testira DNK za samo 90 minuta. Ova sprava već je pomogla policajcima da u rekordnom roku uhapse kriminalce, među kojima i ubice.Arizona je postala prva savezna država koja koristi napredni uređaj, a koristiće ga i američka ministarstva odbrane, nacionalne bezbednosti i pravde, koji su i platili njegov razvoj.Brzo hapšenjeŠerif okruga Ričlan u Arizoni nedavno je pomoću uređaja „RapidHIT“ vrlo brzo otkrio krivca za pokušaj ubistva i oružane pljačke. Kako kaže, zahvaljujući novom uređaju oni su na delu odeće sa mesta zločina otkrili DNK, testirali ga i identifikovali osumnjičenog za manje od dva sata.- Mašina ne samo da nam je uštedela vreme već nam je pomogla da brzo sklonimo opasnog kriminalca s ulica - rekao je on.

S dosadašnjim tehnikama testiranja DNK potrebno je najmanje dva dana za dobijanje rezultata, ali najčešće se čeka oko dve nedelje. Ovaj sistem će znatno ubrzati hapšenje svih kriminalaca, a posebno ubica koje ostave DNK tragove.Uređaj košta 250.000 dolara i već su počele da ga kupuju mnoge države. Između ostalih Kina, Rusija i Australija. Razvili su ga stručnjaci kompanija „Integen iks“ iz SAD i „Kej forenzik servisis“ u Britaniji.JednostavanUređaj može da uporedi otkriveni DNK sa svima iz nacionalne baze, i to za veoma kratko vreme.- „RapidHIT“ je uspešno uspeo da ispita DNK dobijen iz različitih uzoraka, poput zuba, grlića flaše, znoja s kačketa, filtera cigareta, odeće... - kažu iz „Integen iksa“.Ovaj prenosni uređaj izgleda kao običan štampač, a mogu ga koristiti i ljudi koji nisu obučeni za forenzičke analize. Dovoljno je samo staviti uzorak DNK u mašinu i sačekati rezultate.

O uređaju- Stavljanje uzorka DNK u mašinu traje svega tri minuta- Najviše dva sata traje analiza DNK- Sedam različitih uzoraka mašina može da analizira istovremeno- Mašina je teška 81,5 kilograma-Dimenzije su 73 x 71 x 48 centimetara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track