Roboti će ubijati ljude nekažnjeno!
Foto: Profimedia

OPASNA TEHNOLOGIJA Aktivisti za ljudska prava upozoravaju

Roboti će ubijati ljude nekažnjeno!

Tech -
RUPA U ZAKONU Organizacija Hjuman rajts voč iznela zabrinjavajuć izveštaj u kome ukazuje da mašine u budućnosti ne bi mogle da odgovaraju za ratne zločine

Ako robot nezakonito ubije nekog u žaru borbe na ratištu, ko je odgovoran za smrt? U izveštaju organizacije za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW) odgovor na ovo pitanje je - niko!U organizaciji priznaju da se nešto mora preduzeti po ovom pitanju, a kao predlog naveli su zabranu proizvodnje robota-ubica. Ovaj predlog izneli su na glavnom međunarodnom samitu o nezavisnim smrtonosnim oružjima, koji se od 13. do 17. aprila održava u Ženevi.Nazvan „Pazite na razliku: nedostatak odgovornosti robota-ubica“, izveštaj HRW do detalja objašnjava da su danas roboti u stanju da ubiju, i to bez kontrole ljudi.- Bez odgovornosti znači da neće biti straha od budućih zločina, nikakve pravne satisfakcije za žrtve, niti bilo kakve sankcije za treće lice - rekla je Boni Doerti, istraživač u HRW i glavni autor izveštaja.Ona dodaje da svet mora da odgovori na najbrži mogući način kako zločini ne bi ostali nekažnjeni:- Postoje mnoge zakonske prepreke koje sprečavaju sankciju za ovakve zločine i zbog toga moramo pod hitno delovati kako bismo maksimalno kaznili upotrebu ovakve vrste nezavisnog oružja.Organizacija takođe ističe da potpuno nezavisno oružje predstavlja opasnost jer bez ljudske kontrole može nasumično da bira mete, među kojima mogu biti i nedužnih civila. Oni su ukazali da ovakvi roboti još ne postoje, ali da ubrzani razvoj tehnologije vodi u tom smeru i da su zbog toga veoma zabrinuti.Primera radi, ako robot ubije civila greškom tokom ratnog sukoba, niko neće odgovarati za njegovu smrt.- Programeri, proizvođači i vojno osoblje mogli bi da izbegnu odgovornost za nezakonitu smrt ili ranjavanje prouzrokovane nezavisnim oružjem - stoji u izveštaju HRW.

UpozorenjeNIJE NESREĆAN SLUČAJOrganizacija je u izveštaju takođe pitala da li je uopšte etički prepuštati mašinama odluku o tome ko zaslužuje da bude ubijen u okršajima. - Nazivajući ovakve pojave „nesrećom“ ili „slučajnim kvarom“ mogli bismo da obesmislimo nečiju smrt - kažu u HRW.

SuperinteligencijaLJUDI POSTAJU KUĆNI LJUBIMCI? Roboti će koristiti ljude kao kućne ljubimce kad dostignu nivo veštačke inteligencije poznat pod nazivom superinteligencija. To tvrdi osnivač kompanije „Spejs iks“ Elon Mask.- Kompjuteri će postati pametniji od ljudi, koji će im tada biti poput labradora - rekao je Mask u prestižnoj emisiji naučnika NASA Nila de Grasa Tajsona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track