SAMO DA ZADRŽI KURS: Ogroman asteroid u petak prolazi tik uz Zemlju, može da uništi celu planetu!
Foto: Thinkstock

Samo da zadrži kurs

SAMO DA ZADRŽI KURS: Ogroman asteroid u petak prolazi tik uz Zemlju, može da uništi celu planetu!

Tech -
Čak i mala promena kursa koja bi dovela do toga da meteorit udari u našu planetu mogla bi da izazove velika razaranja, zemljotrese i cunamije, zavisno od mesta udarca

Mamutski asteroid, prečnika od jednog kilometra, koji juri brzinom od oko 37.000 km/h, nalazi se na kursu, prema kojem bi, ako ga zadrži, sutra trebao da prođe vrlo blizu naše planete. Ovaj svemirski objekt je nazvan "2014-YB35" i, iako nije neobično da manji meteoriti prođu blizu Zemlje, ovaj je takve veličine da stručnjaci tvrde da je reč o vrlo neobičnoj pojavi i čak dosta ozbiljnoj prijetnji.

Čak i mala promena kursa koja bi dovela do toga da meteorit udari u našu planetu mogla bi da izazove velika razaranja, zemljotrese i cunamije, zavisno od mesta udarca.

Bil Napier, profesor astronomije, rekao je da je stručnjacima jasno da bi udar asteroida mogao da ima vrlo teške posledice na našu planetu. Štaviše, postoji velika mogućnost i, prema nekim stručnjacima, "samo je pitanje vremena" kada će neki asteroid udariti u Zemlju, a posledice mogu da budu od uništavanja čitavih država do ugrožavanja samog života na planeti zbog promene klimatskih uslova.

Kada je reč o "steni" koja nam je sada relativno blizu, prema programu NASA koji prati objekte blizu Zemlje, u petak bi asteroid trebao proći na oko 4,5 miliona kilometara od zemlje, što je mala udaljenost u astronomskim mjerilima.

Ipak, eksperti smatraju da ovaj asteroid, kojeg je prošle godine prvi uočio “Catalina Sky Survey”, nije na putu da udari u Zemlju, nego samo da prođe veoma blizu.

(Express)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track