SVI STE IH IGRALI: Iza najpoznatije igrice na svetu krije se tajni plan Majkrosofta!
Foto: Pt

Nisu samo za ubijanje vremena

SVI STE IH IGRALI: Iza najpoznatije igrice na svetu krije se tajni plan Majkrosofta!

Tech -
Ukoliko ste misli da se one i dalje nalaze na kompjuterima širom sveta samo zbog svoje jednostavnosti, ili možda opsednutosti nekog kompjutersog inženjera, varate se

Danas kada vidite nekoga da igra "Minesweeper" i "Solitaire" verovatno mu ne radi internet, ali ranije su one bile neizostavni deo "rada" na računaru. Skoro da nema osobe koja je u to vreme imala računar, a da nije ubijao vreme igrajući mine i karte.

Ukoliko ste misli da se one i dalje nalaze na kompjuterima širom sveta samo zbog svoje jednostavnosti, ili možda opsednutosti nekog kompjutersog inženjera, varate se.

Sajt "Mental Floss" navodi da se iza ovih video igara zapravo krije "Majkrosoftov" plan da edukuje svoje korisnike.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

"Solitaire", čuvena igra slaganja karata, pojavila se 1990. godine. Prava svrha ove igre bila da svoje korisnike navikne i pre svega nauči da koriste miš, tačnije "drag and drop" funkciju.

"Minesweeper", ili čuvene "mine", objavljen je 1992. godine i isto tako je za cilj imao navikavanje na korišćenje miša, ovoga puta na upotrebu klika na levo i desno dugme, nesvesno učeći ljude značenju tih funkcija.

Čak je i "Windows 10", prema navodima pomenutog sajta, malo "doterao" čuveni "Solitaire" kako bi navikao korisnike na korišćenje "WIndows" prodavnice, sa koje se ova igra može skinuti na kompjuter.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track