UKIDANJE ANDROIDA? Samsungov jeftin smartfon sa operativnim sistemom Tizen
Foto: REUTERS

Zasnovan na Linuksu

UKIDANJE ANDROIDA? Samsungov jeftin smartfon sa operativnim sistemom Tizen

Tech -
Ovaj potez je učinjen kako bi se smanjila zavisnost Samsunga od Guglovog operativnog sistema "Android"

SEUL - Samsung je danas lansirao svoj prvi smartfon koji funkcioniše pod "Tizenom", operativnim sistemom kojim se ograničava zavisnost južnokorejskog proizvođača od Guglovog softvera!

Samsung Z1, sa tehnologijom treće generacije (3G) i ekranom sa tečnim kristalima, lansiran je na indijsko tržište po ceni od 5.700 rupija (78 evra), objavio je danas francuski dnevnik Figaro. U početku je bilo planirano da telefon bude ponuđen ruskim korisnicima u drugom polugođu 2014. godine, ali Samsung se odlučio da prvo optimizuje ekosistem svoje platforme čije je lansiranje odlagano u više navrata od 2012. godine.

Samsung sarađuje sa američkim Intelom na razvoju "Tizena". On je zasnovan na sistemu "Linuks", slobodnom sistemu, što znači da ga proizvođači mogu usvojiti i prilagoditi svom interfejsu. Ovaj potez je učinjen kako bi se smanjila zavisnost Samsunga od Guglovog operativnog sistema "Android". Samsung je predstavio početkom ovog meseca u Las Vegasu svoj prvi pametan televizor koji funkcioniše pod "Tizenom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track