ZANIMLJIV TEST ETIHADA: Savršeni let štedi gorivo i smanjuje emisiju gasova! (VIDEO)
Foto: Profimedia

U vazduhu 13 sati

ZANIMLJIV TEST ETIHADA: Savršeni let štedi gorivo i smanjuje emisiju gasova! (VIDEO)

Tech -
Ovaj let obavljen je eko-efikasnim avionom Boing 787 Drimlajner, koji je upotrebljen kao ogledna letelica za čitav niz mera koje su usmerene ka štednji

U skladu sa svojom poslovnom politikom zaštite životne sredine i nedavno pokrenutom inicijativom „Abu Dabi Program savršenog leta“, Etihad ervejz (Etihad Airways) je uspešno obavio prvi „savršeni let“ između Abu Dabija i Vašingtona, piše blog Tangosix.rs,

Ovaj let obavljen je eko-efikasnim avionom Boing 787 Drimlajner, koji je upotrebljen kao ogledna letelica za čitav niz mera koje su usmerene ka štednji goriva i smanjenju emisija, kako na nebu, tako i na zemlji. U ove mere spadaju i optimizovane zemaljske usluge na oba kraja putovanja, maksimizacija mogućnosti za ostvarenje efikasnosti tokom leta, kao i izbor visine leta.

Rezultat je procenjena ušteda, koja je tokom leta iznosila osam minuta, 4.100 litara goriva i 10.700 kilograma emisije štetnih gasova, u odnosu na let istim avionom po uobičajenom planu leta. Let na jednoj od najdužih linija Etihad ervejza trajao je 13 časova i 32 minuta. Pređeno je 11.000Km.

Ostale mere koje su primenjene uključuju smanjenje APU-a, minimizaciju zadržavanja na zemlji, upotrebu brzog taksiranja i preferencijalnih pista i sprovođenje neometanih putanja uspona i silaska. Posmatranje vremenskih prilika i vetrova u realnom vremenu je takođe omogućilo posadi da optimizuje putanju leta.- Smanjenje emisije štetnih gasova je dobitna kombinacija za sve. Program savršenog leta Etihad ervejza je primer kako avio-kompanije, Vlade zemalja, proizvođači, tehničko osoblje i aerodromi mogu da rade na ostvarenju zajedničkog cilja. Ovakve inicijative su u skladu da vizijom Ujedinjenih Arapskih Emirata za smanjenjem karbonskog otiska u avio-industriji i iskorišćenju postojećih tehnologija - kaže Nj.E. Muhamed Hareb Al Jusef, izvršni direktor za avijaciju Ministarstva saobraćaja Abu Dabija.

Avio-kompanija je u ovom poduhvatu ostvarila saradnju sa više od 30 partnera, u koje spadaju uprave civilnog vazduhoplovstva, aerodromi, pružaoci zemaljskih usluga i avio-kompanije.Džejms Hogan, predsednik i generalni direktor Etihad ervejza, je izjavio da ova kompanija uvek, kada je to moguće, traži optimizaciju letova:- Veoma smo zadovoljni što možemo da uskladimo naše napore sa nekoliko partnera u avio-industriji, da poboljšamo efikasnost i održivost avijacije uvođenjem savremenih tehnologija i naprednijih procedura leta, kojim želimo da smanjimo potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. (Tangosix.rs)

http://www.youtube.com/watch?v=G59k8hU5eXs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track