LEGENDA O PRVOM NEMAČKOM VUKODLAKU: Proždirao je ljude i orgijao sa rođenom ćerkom
Foto: Profimedija

Sumnja pala na bogatog seljaka Petera Štumpa za kog se verovalo da je zver

LEGENDA O PRVOM NEMAČKOM VUKODLAKU: Proždirao je ljude i orgijao sa rođenom ćerkom

Zanimljivosti -
Legende o pretvaranju čoveka u vuka bile su poznate još u antičko vreme, ali tek u srednjem veku prvi put se susrećemo sa izrazom vukodlak.

Jedna od najzanimljivih priča koja je navodno utemeljena u stvarnim događajima, jeste priča o Peteru Štumpu, koji je nakon dugotrajnog mučenja priznao pa poseduje moći koje mogu da ga pretvore u vuka, da je proždirao ljude i životinje i da je, na zaprepašćenje svih, imao seksualne odnose sa svojom kćerkom.

Njegovo brutalno pogubljenje, bacilo je senku na sve gnusne zločine koje je počinio.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Priča počinje davne 1589. godine kada je selo Eprat u Zapadnoj Nemačkoj napadnuto od strane velike, do tada neviđene, zveri. Nakon napada zver je uspela da pobegne meštanima sela, ali su seljaci uspeli da joj u borbi odseku šapu.

Glavne sumnje su pale na bogatog seljaka Petera Štumpa, za kojeg je selo verovalo da je zver. Njihove tvrdnje je opravdala i činjenica gda je Peter ostao bez iste ruke kao zver kojoj je u borbi odsečena šapa. Postoje padaci na osnovu kojih je Peterovo pravo prezime bilo Štub, a da su ga nakon nemilog događaja prekrstili u Štump što u bukvalnom prevodu znači patrljak.Njegovom suđenju prethodilo je zastrašujuće mučenje nakon koga je navodno priznao krivicu. Da bi izbegao dalju torturu, Štump je priznao da je od Đavola dobio pojas koji ga pretvara u vukodlaka čije oči sjaje u mraku kao vatra. Svaka čast za inspiraciju u tako teškom trenutku.

(Blic/M.B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track