(FOTO) ISTRAJNI PRED ZUBOM VREMENA: Pogledajte 9 najstarijih gradova na svetu
Foto: Profimedia

Ponosni večni

(FOTO) ISTRAJNI PRED ZUBOM VREMENA: Pogledajte 9 najstarijih gradova na svetu

Zanimljivosti -
Svet je prepun starih gradova bogatih istorijom koju nikad nećemo saznati, ali koju osećamo u svakoj njihovoj cigli. Ovo je lista najstarijih takvih gradova.

1. Damask, Sirija

Džamija Omajada (Foto: Profimedia)
Džamija Omajada (Foto: Profimedia)

Ovo je jedan od najstarijih gradova na bliskom istoku; osnovan je u trećem milenijumu pre nove ere i na osnovu iskopina arheolozi su zaključili da je oblast prvi put naseljena između 8. i 10. milenijuma p.n.e. Nalazi se u današnjoj Siriji, ali je grad, poput Jerusalima, bio centar različitih kultura, mada je Islam bio primaran, što je najočiglednije u samoj arhitekturi. Džamija Omajada jedna je od najvećih i najstarijih džamija na svetu, sagrađena je u periodu između 705. i 715. godine n.e.

2. Atina, Grčka
Partenon na Akropolju (Foto: Profimedia)
Partenon na Akropolju (Foto: Profimedia)

Najveći grad i prestonica Grčke, Atina je jedan od najstarijih svetski gradova u kojem se konstantno živi već 7 hiljada godina. Nekada je bila poznata kao najmoćniji polis (pored Sparte i Tebe) i kolevka demokratije, danas je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, što zbog divne prirode koja okružuje grad, ali najviše zbog istorijskih bisera iz antičkog, vizantijskog i otomanskog doba.

3. Sidon, Liban
Pogled na moderan grad iz Morske tvrđave Sidona (Foto: Profimedia)
Pogled na moderan grad iz Morske tvrđave Sidona (Foto: Profimedia)

Sidon je još jedan od gradova sa izrazito bogatom istorijom. Veruje se da je oblast na kojoj je grad osnovan bila naseljena prvi put oko 4,000 godina pre nove ere ili čak i ranije (osnovali su ga Feničani). Takođe se tvrdi da su ga posetile mnoge značajne istorijske ličnosti među kojima su Isus, sv. Pavle i Aleksandar Veliki (koji je grad osvojio). Nalazi se južno od Bejruta i jedan je od tri najveća grada u Libanu.

4. Raj, Iran
Ulaz u Togrulov toranj (Foto: Profimedia)
Ulaz u Togrulov toranj (Foto: Profimedia)

Danas je samo deo metropolisa Teherana, ali je Raj bio najstariji grad u tom delu persijskog carstva. Nastao je oko 6,000 godina p.n.e., Arapi su grad osvojili 641., a Mongoli su ga umalo uništili 1220. godine. Istorijski spomenici koji su preživeli 12. vek su Togrulov toranj (dobio je ime po seldžučkom vladaru) i brdo Češme-Ali (Alijeva česma, prolećno brdo), staro 5,000 godina.

5. Jerusalim, Izrael
Zid plača (Foto: Profimedia)
Zid plača (Foto: Profimedia)

Ovo je najvažniji religijski centar Jevreja, hrišćana i muslimana, ali sam grad je osnovan 2,800 godina pre nove ere (stariji je od hrišćanstva i islama) i sa toliko dugom istorijom sigurno je reći da je bio u centru zbivanja najbitnijih istorijskih zbivanja (krstaški ratovi). Grad je prelazio iz ruke u ruku mnogih vladara i gotovo uvek je smatran svetinjom. Neke od najbitnijih tačaka su Zid plača (ostatak velikog Irodovog hrama) i Stari grad (osnovao ga kralj David).

6. Fajum, Egipat
Ostatak piramide (Foto: Profimedia)
Ostatak piramide (Foto: Profimedia)

Najstariji grad u Egiptu, ali i celoj Africi, Fajum je osnovan 4,000 godina p.n.e. Nalazi se oko 90 km jugozapadno od Kaira. Arheološki ova oblast poznata je po neolitskoj fajumskoj kulturi i zagrobnim portretima iz epohe helenizma. Fajum je bio omiljeno prebivalište faraona 12. dinastije i tada se zvao Šedit. O tome svedoče iskopine hramova i pogrebnih piramida. Kasnije se na ovom području nalazio antički grad Krokodilopolis, posvećen bogu Sobeku.

7. Biblos, Liban
Stare zidine Biblosa (Foto: Profimedia)
Stare zidine Biblosa (Foto: Profimedia)

Još jedan libanski antički grad, najstariji je feničanski grad u ovom regionu (originalno se zvao Gebal, osnovan 5,000 godina p.n.e.). Smešten uz obalu Mediterana, (nalazi se 40 km severno od Bejruta) Biblos (grčko ime) je kolevka feničkog pisma koje je presudno uticala na grčku latinicu. U današnje vreme Biblos je zanimljiv zbog mnogih istorijskih lokacija, kao što su krstaški zamak iz 12. veka i Fenički kraljevski nekropolis.

8. Jerihon, Palestina - Izrael
Planina Iskušenja (Foto: Profimedia)
Planina Iskušenja (Foto: Profimedia)

Sa populacijom od 20,000 stanovnika, ovaj mali grad smatra se najstarijim na svetu. Neke od iskopina datiraju iz 11. milenijum pre nove ere! Istorijski je prošao mnogo toga, bio je razrušen i izgrađivan više puta, ali danas i dalje stoji i turistima pruža zanimljiv pogled na prošlost. Najupečatljivije lokacije su planina Iskušenja (gde je Isusa iskušavao đavo) i Nabi Musa, područje za koje se veruje da krije Mojsijevu grobnicu.

9. Plovdiv, Bugarska
rimsko pozorište u Plovdivu (Foto: Profimedia)
rimsko pozorište u Plovdivu (Foto: Profimedia)

Jedan od najstarijih evropskih naseobina, Plovdiv je drugi najveći bugarski grad. Naseljen je pre 6,000 godina u doba Neolita. Sam grad je kroz istoriju bio osvajan više puta, počevši od Grka i Rimljana, koji su ostavili najviše traga iza sebe.

Autor: Luka Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track