Nostalgija ili...: Štediše drže milijarde u valuti koja ne postoji 17 godina
Foto: Pixabay

Možda nešto znaju

Nostalgija ili...: Štediše drže milijarde u valuti koja ne postoji 17 godina

Zanimljivosti -

Štediše čuvaju kovanice i novčanice ove valute u vrednosti od 6,53 milijardi evra

Građani Nemačke i drugih svetskih država još imaju kovanice i novčanice nemačke marke u vrednosti od 12,76 milijardi DM, odnosno 6,53 milijardi evra, saopštila je u ponedeljak Centralna banka Nemačke, piše Newsweek.rs ."Mnogi marku zadržavaju zbog nostalgije, ali veliki deo novca leži zaboravljen", navodi se u saopštenju.

Najviše je novčanica od 10 maraka i kovanica od jednog feninga. Od kako je pre 14 godina uveden evro, godišnje Centralnoj banci Nemačke građani vraćaju oko 100 miliona nemačkih maraka.

Foto: Pixabay, Ilustracija: Nemačka marka
Foto: Pixabay, Ilustracija: Nemačka marka

Nemačka je jedina država koja nije uvela vremensko ograničenje za promenu stare valute u evro. U Francuskoj i Italiji je rok za promenu franka, odnosno lire već je prošao, dok u Španiji građani svoje pezete mogu pretvoriti u evro do 2020. godine.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Opasne ambicije: Ovo su Erdoganovi planovi za Balkan (FOTO)Nostalgija ili...: Štediše drže milijarde evra u valuti koja ne postoji 17 godinaAnđeo zaštitnik Moskve: Tragična sudbina Elizabete Romanove koju su boljševici živu spalili (FOTO)Sa one strane života: Naučnici pomerili granicu posle koje je nemoguće "vratiti se iz mrtvih" (FOTO)Azija u dometu: Evo čemu služe nove kineske nuklearne podmornice (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track