DA LI JE ISUS HRIST POSTOJAO? Zbog ove dve činjenice naučnici i istoričari misle da NIJE!

Kontroverzno

DA LI JE ISUS HRIST POSTOJAO? Zbog ove dve činjenice naučnici i istoričari misle da NIJE!

Zanimljivosti -

Božić, jedan od najmasovnijih svetskih praznika, je dan kada je po predanju rođen hrišćanski mesija, Isus Hrist. Pitanje koje se samo nameće glasi: da li je čovek koji je odgovoran za nastanak najrasprostranjenije religije na svetu zaista postojao?

Istoričari i teolozi su složni po ovom pitanju i smatraju da verovatno jeste, ali kada se empirijski odmaknemo od njihovih osnovnih tvrdnji dolazi do nesuglasica. Pojedini naučnici pokušavaju da odbrane stav po kom Isus nije postojao, a pozivaju se na dve, po njima, neosporive činjenice:

1. Ne postoji nijedan istorijski ili naučni dokument iz I veka nove ere o njegovom postojanju, svi su hrišćanski ili jevrejski, dva veka kasnije. Istorija je kao nauka bila itekako razvijena u ovom periodu, a rimski istoričari su poznati po tome da su zapisivali i biografije svojih neprijatelja (poput Spartaka). Zaključak koji se nameće glasi da - ili nije posojao ili ga Rimsko carstvo nije smatralo relevantnim.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Rani Novi zavet je baziran na detaljima iz Isusovog života koji su kasnije dosta izvučene iz konteksta. Sva četiri "svedoka" i apostola, koji su navodno provodili vreme sa Isusom kao učenici, (jevanđelisti (Mateja, Marko, Luka i Jovan) su pisali po tuđim svedočenjima, a ne iz ličnog iskustva. To je evidentno u određenim nesaglasnostima i kontradiktornostima u samom Novom Zaveta.

Moderni naučnici koji tvrde da su pronašli "pravog Isusa" nikako da se slože oko najbitnijih stvari.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track