(VIDEO) NEĆETE MOĆI DA GA IZBACITE IZ GLAVE: Da li ste videli prvi viralni video na internetu?
Foto: Youtube Printscreen

Hit!

(VIDEO) NEĆETE MOĆI DA GA IZBACITE IZ GLAVE: Da li ste videli prvi viralni video na internetu?

Zanimljivosti -

U vremenu pre Jutjuba, dok je internet još uvek bio u nastanku, gotovo je nepojmljivo bilo gledati video klipove kakve ih danas poznajemo.

Međutim, onda se pojavio Geri Brolsma, web dizajner iz Nju Džerzija koji je jednostavno doneo revoluciju u snimanju internet videa, kada je jednog dana odlučio da upali svoju kameru i snimi sopstvenu obradu pesme „Dragostea Din Tei“. Ova pesma moldavskog benda O-Zone postala je viralni hit zahvaljujući upravo Brolsmi koji je, nesvestan te činjenice, snimio prvi viralni video snimak u istoriji interneta.

U to vreme bilo je nezamislivo očekivati da bilo šta osim arhaičnih gifova postane popularno na internetu, a onda se krajem 2004. pojavio Brolsma, koji je internet preokrenuo za 180 stepeni. Uskoro je ovaj video uklonjen sa Newsground-a, kreativne platforme koja je dopuštala deljenje raznovrsnih sadržaja, ali ponovo je dospeo na internet prostranstva kada je prvi put zaživela YouTube platforma, postavši tako i jedan od prvih videa u istoriji najpopularnijeg video servisa na svetu, piše portal The Daily Dot.

Posebno je bilo zanimljivo videti simpatičnog tinejdžera, koji se u potpunosti razlikuje od tadašnjih zvezda, kako postaje popularna ličnost i dospeva na naslovnice magazina, a čak je bio gost poznatih emisija kao što je Good Morning America, The Tonight Show, pa je jedno vreme bio i na vrhu VH1 liste top 40 internet superzvezda.

Danas, kada su video snimci sasvim normalni ovo je samo najobičnija svakodnevica, ali pre 12 godina videti nekog da snima video od minut i po sa kamerom od pet dolara je bilo nezamislivo, zbog čega je Brolsmina „Numa Numa“ postala vanvremenski hit.

(radiosarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track