NAJPROŽDRLJIVIJI PREDATORI: Pauci pojedu više MESA godišnje od ljudi!
Foto: Shutter

Po proceni zoologa

NAJPROŽDRLJIVIJI PREDATORI: Pauci pojedu više MESA godišnje od ljudi!

Zanimljivosti -

Tim švicarskih i švedskih zoologa procenilo je da pauci ubijaju i jedu između 440 miliona i 880 miliona tona plena godišnje.

Poređenja radi, ljudi pojedu oko 440 miliona tona mesa i ribe godišnje, što znači da nas ove životinje itekako pretiču u apetitu.

To ih čini najproždrljivijim predatorima na svijetu. Oni su čak proždrljiviji i od kitova, koji jedu između 310 i 550 miliona tona mesa godišnje. Osnovna hrana većine od 45.000 vrsta paukova su insekti, ali postoje i velike vrste, poput pauka golijata, koje se hrane i sitnim životinjama kao što su ptice, glodari i žabe.

Ranije je bilo teško istraživačima da procene ekološki uticaj ovh zglavkara, jer su mnoge vrste aktivne samo noću i vešte u kamuflaži.

"Na osnovu naših proračuna možemo da kažemo da su na globalnom nivou pauci glavni prirodni neprijatelj insekata, pored drugih životinja kao što su ptice. Oni tako prave suštinski doprinos u održavanju ekološke ravnoteže u prirodi", rekao je vođa studije Martin Nifler u izjavi koju je prenio Sputnik.

Dakle, sledeći put kada uzmete novine da biste ubili pauka koji je napravio mrežu u vašem domu, zapitajte se da li više volite da imate problema s jednim paukom ili 500.000 muva.

Avaz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track