NAZDRAVLJE! Svi koristimo ovu frazu kada neko kine, a znate li zbog čega?
Foto: Profimedia

OVO SIGURNO NISTE ZNALI

NAZDRAVLJE! Svi koristimo ovu frazu kada neko kine, a znate li zbog čega?

Zanimljivosti -

Iako je kijanje česta pojava, naučnici zapravo znaju malo o ovom fenomenu. Ipak, ono što se svakako zna jeste da, svaki put kad neko kine, mi kažemo "nazdravlje". Zašto?

Stari Grci i Rimljani su kijanje videli kao odraz dobrog zdravlja i izražavali ljudima koji kinu želje za dug život, koristeći fraze "živeo dugo" ili "neka te Jupiter blagoslovi", navodi se u jednom naučnom radu iz 2013. godine, objavljenom u knjizi "Nasal Physiology and Pathophysiology of Nasal Disorders".

Papa Grgur VII je u 14. veku predložio da fraza "Bog te blagoslovio" postane vrsta "kratke molitve koja će biti izrečena svaki put kada neko kine, kako bi zaštitila osobu od kuge", navode autori studije.

foto: Profimedia

Od tada pa nadalje, tradicija upućivanja dobrih želja se nastavila na engleskom govornom području, a različiti izrazi iskazivanja želje za dobrim zdravljem osobi koja je kinula su se menjali od naroda do naroda. Tako se, na primer, u nemačkom jeziku koristi fraza "Gesundheit", koja znači "(želim ti dobro) zdravlje". Sudeći prema podacima sa Vikipedije, odgovori na kijanje su u većini zemalja sveta povezani sa referencama na dobro zdravlje i dugovečnost, dok je mali broj povezan sa Bogom.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/B92)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kako da se izborite sa alergijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track