ISPRAVKA, NE ISLANDSKA VLADA VAM NE PLAĆA 5.000 DA SE OŽENITE ISLANĐANKAMA
Foto: Profimedia

ŽENSKA POPULACIJA JE U PORASTU

ISPRAVKA, NE ISLANDSKA VLADA VAM NE PLAĆA 5.000 DA SE OŽENITE ISLANĐANKAMA

Zanimljivosti -

Kurir je 27.7.2017 godine preneo tekst koji nije istinit, a koji kruži medijima, a u kom se lažno navodi da je islandska vlada odlučila da poklone 5.000 dolara svima onima koji su spremni oženiti ženu s Islanda - što je lažna vest!

Prema pisanju fact-checking portala Snopes i islandskog Reykjavik Grapevine, priča je potekla s bloga The Spirit Whispers, koji je u međuvremenu ugašen. U članku napisanom na prilično lošem engleskom jeziku tvrdilo se da će imigranti dobivati 5.000 dolara mesečno za ženidbu.

Na Facebook stranici Ambasade Danske u Egiptu, koja obavlja konzularne poslove za Island za tu regiju, 17. jula 2016. godine objavljen je post na engleskom i arapskom jeziku u kojem upućuju sve zainteresovane za imigraciju u Island na njihovu zvaničnu imigracijsku web strancu. U objavi se dodaje da priča koja kruži po internetu o grantovima za one koji ožene Islanđanku nije tačna.

Islandski portal Reykjavik Grapevine obajvio je tekst, i u članku pod naslovom "Ne, Vlada vam neće platiti ako oženite Islanđanku" navodi se da nije tačna ni tvrdnja da na Islandu ima više žena nego muškaraca:

... najnoviji podaci o stanovništvu zapravo pokazuju da na Islandu ima nešto više muškaraca nego žena, u prosjeku Island ima 1.007 muškaraca na svakih 1.000 žena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track