ŽELITE DA BUDETE POTPUNO SREĆNI? Evo na šta treba da trošite novac!
Foto: Profimedia

NAUČNO JE DOKAZANO

ŽELITE DA BUDETE POTPUNO SREĆNI? Evo na šta treba da trošite novac!

Zanimljivosti -

Eksperiment je pokazao da su učesnici istraživanja bili zadovoljniji i srećniji kada su 40 dolara utrošili na plaćanje neke usluge ili posla i na taj način omogućili dodatno slobodno vreme, nego kada su istu svotu novca potrošili na neku materijalnu stvar.

foto: Profimedia

Psiholozi su ustanovili da stres koji u modernom svetu nastaje zbog stalne trke sa vremenom doprinosi nastanku teskobe i nesanice. Izneli su podatak po kojem i vrlo bogati pojedinci često nerado troše novac kako bi platili drugima da neke poslove obave za njih.

Na ovaj fenomen značajno su uticali povećani prihodi pojedinaca u brojnim zemljama. Od Nemačke do Sjedinjenih Država ljudi su stalno "u stisci sa vremenom", čini im se da ga nikad nemaju dovoljno, što rezultira stresom na dnevnoj bazi. Grupa američkih, kanadskih i holandskih psihologa sprovela je testiranje na 6.000 odraslih osoba, među kojima je bilo i 800 milionera. Postavljena su im pitanja o tome koliko novca troše na "kupovinu vremena".

foto: Profimedia

Ustanovljeno je da manje od trećine učesnika istraživanja svakog meseca izdvaja određenu svotu novca na to da neke poslove za njih obave drugi ljudi. No, članovi te grupe odgovorili su da su smireniji i uopšteno zadovoljniji životom jer su, zahvaljujući poveravanju poslova nekom drugom pod manjim pritiskom.

Kurir.rs/Index.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track