ISPROBAJTE KROMPIR UBLAŽAVA BOL U UHU: 10 SOS saveta za svaki dan
Foto: Shutterstock

SPAS!

ISPROBAJTE KROMPIR UBLAŽAVA BOL U UHU: 10 SOS saveta za svaki dan

Zanimljivosti -

Veoma često se rešenja za svakodnevne probleme nalaze nadohvat ruke. Samo je potrebno da ih znate i da ih se, kad vam zatrebaju, setite

foto: Shutterstock

1 Oštećen nameštaj

Svi znamo koliko je svetao nameštaj osetljiv. Oštećenja na svetlom drvetu možete popraviti pomoću oljuštenog oraha (uklonite mu smeđu pokožicu). Orahovim plodom nekoliko puta protrljajte svako oštećenje. Orahovo ulje ući će u pukotine i obojiti ih. Na kraju prebrišite krpom.

foto: Shutterstock

2 Priroda leči

Ako vas boli stomak ili uho, bol možete smanjiti toplim oblogama od krompira. Krompir skuvajte i napravite od njega pire. Stavite ga u gazu i prislonite na mesto bola. Osećaj bola će se smanjiti jer toplina pospešuje cirkulaciju. Lek za dijareju (čak i kod dece) može biti „čorbica“ od jabuke. Oljuštite i narendajte jabuku, pomešajte je s malo vode u koju ste prethodno dodali prstohvat soli. Nemojte dodavati šećer i zagrejte je na pari. Ukoliko pak imate zatvor - suve šljive potopite u vodu i ostavite ih da odstoje celu noć. Ujutru ih pojedite na prazan stomak i popijte tečnost u kojoj su stajale.

foto: Shutterstock

3 Ah, te mrlje!

Ako ste mislili da se trag hemijske olovke s vaše kožne garniture ne može ukloniti - grešite! Pokušajte ovo: napravite mešavinu špiritusa i acetona u razmeri jedan prema jedan. Meku krpu natopite tečnošću i oštećeno mesto pažljivo istrljajte. Mrlje od vina uvek su pravi izazov za čišćenje. Što pre reagujete, to ćete mrlju lakše ukloniti. Najbolje bi bilo da je odmah prvo obrišete kuhinjskim papirom, a potom celu fleku pospete solju. Ostavite so da deluje neko vreme pa je isperite toplom vodom.

foto: Shutterstock

4 Slomljeni ruž

Evo kako da rešite ovaj problem: slomljeni deo prvo zagrejte upaljačem ili svećom tako da omekša, a zatim ga stavite na osnovu ruža i lagano pritisnite. Ruž ponovo zavrnite tako da se uvuče u kutiju pa ga bez poklopca na oko sat vremena ostavite u frižideru.

foto: Shutterstock

5 Miris kelja u kući

Kad ni provetravanje ne pomaže - skuvajte kafu! Miris sveže skuvane kafe u trenu će nadjačati čak i miris kelja. Ako vam ne prija aroma kafe, u lonac s provrelom vodom stavite malo sirćeta. Izuzetno korisno sredstvo za uklanjanje mirisa može da bude i komad plemenitog čelika, na primer nož, koji ćete dopola potopiti u kipuću vodu.

foto: Shutterstock

6 Pocepane čarape

Svaki milimetar je važan! Da zaustavite očice, na ivice pocepanog dela nanesite (bezbojni) lak za nokte. Kao alternativa može da posluži i lepak u stiku ili lak za kosu. Kad smo kod laka za kosu, najlonke će biti manje podložne cepanju ako ih pre nošenja poprskate lakom.

foto: Shutterstock

7 Prosuta kafa

Ako se isflekate kafom ili belom kafom, nemojte dugo da čekate, već mrlje odmah isperite toplom vodom. Ako mrlje i nakon toga budu vidljive, istrljajte ih sapunom od glicerina, a zatim zaprljani odevni predmet operite u mašini za pranje veša.

foto: Shutterstock

8 Iskrzani lak za nokte

Ne brinite - ova šteta se lako može popraviti. Lak za nokte prvo nanesite samo na iskrzana mesta, pričekajte da se osuši, a zatim jedan sloj laka nanesite preko celog nokta. Želite li i dalje da uživate u lepo namazanim noktima, pre lakiranja sve neravne delove na njima poravnajte turpijom. Možete upotrebiti i podlak, kao i zaštitni sloj za bazni lak.

9 Napad gladi

Budući da takvi napadi najčešće traju samo nekoliko minuta, važno je skrenuti pažnju na nešto drugo. Od pomoći može biti i pranje zuba, jer ukus nane iz paste za zube ili vodice za ispiranje usne duplje smanjuje želju za slatkišima. Ostala sredstva za pomoć kod napada gladi su čaša tople vode, biljni čaj ili žvakaća guma.

foto: Profimedia

10 Povratite belinu omiljenoj bluzi

Umesto belila u mašinu ubacite pola šoljice isceđenog limuna. On će u kontaktu s toplom vodom učiniti čuda a vaša omiljena bluza i ostali beli veš će biti beli kao na televizijskog reklami.

foto: Profimedia

Foto: Shutterstock, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track